Abcesele hepatice, aspect computer tomograf

Abcesele hepatice, aspect computer tomograf

Abcesele hepatice pot fi unice, multiple sau multiloculare separate prin septuri, care permit comunicarea cavitatilor abcedate.

In urma unei tomografii computerizate se observa leziuni hipodense, omogene, cu densit intre 15-30 UH, bine delimitate, prezentand capsula, necaptante central. Captarea periferica apare la 50% din cazuri. In 6-15% din cazuri apare un halou hiperdens periferic in faza arteriala care dispare rapid. Sunt descrise abcese hepatice cu aspect de “tinta dubla”, leziune hipodensa centrala apare dupa injectare, este  inconjurata de un halou hipo/hiperdens, inconjurat la randul sau de o zona hipodensa difuz delimitata periferic care capteaza discret substanta de contrast.

Anomaliile de perfuzie ale parenchimului hepatic din jurul abcesului apar ca zone hiperdense, segmentare sau lobare, in timpul arterial devenind rapid izodense cu restul parenchimului in faza portala, corespunzand procesului inflamator din jurul abcesului. Inelul periferic format din tesut de granulatie poate apare hipodens in faza venoasa. La pacientii imunodeprimati microabcesele apar ca zone multiple, hipodense, rotunde, pe toata aria hepatica dar si la nivelul splinei. Leziunile nu se modifica postcontrast intra-venos.

← Budesonid Metastazele hepatice, aspect computer tomograf →

Despre: abces hepatic