Achalazia esofagiana, aspect radiologic

Achalazia esofagiana, aspect radiologic

Acalazia cardiei, numita si achalazia esofagiana consta intr-o lipsa de coordonare neurologica intre musculatura esofagului si cea sfincteriana datorita absentei sau degenerescentei celulelor plexurilor parietale din segmentele distale ale esofagului. Reprezinta ingustarea esofagului distal pe o distanta de 1-3 cm, in portiunea subdiafragmatica, ce determina o dilatatie in amonte, de grade diferite in functie de vechimea afectiunii.

Pe radiografia pulmonara se observa un mediastin largit spre dreapta, in incidenta laterala se poate vizualiza un spatiu clar retrocardiac voalat sau opacifiat.

In urma unui examen baritat, initial pot aparea modificari functionale – contractii esofagiene anarhice, nepropulsive cu caracter de contractii tertiare.

Brombart a descris 3 stadii radiologice:

Stadiul 1 – calibrul esofagului este discret marit de volum, cu o jena evcuatorie la nivelul cardiei, tranzit ezitant.

Stadiul 2 – esofagul are forma cilindrica sau fusiforma, cu calibrul crescut, dar mai mic de 10 cm, bariul curge in lichidul de staza in “fulgi de nea”, stomacul se umple prin “prea plin”, esofagul prezinta contractii tertiare.

Stadiul 3 – esofag dilatat, mai mare de 10 cm, alungit, sinuos cu pereti ondulati, realizand un aspect de “soseta”, bariul se aseaza pe 3 nivele: bariu inferior, lichid de staza si bariu la mijoc, aer superior. Esofagul este asistolic iar stomacul se umple prin prea plin.

← Diverticuli esofagieni, tipuri si aspecte radiologice Nisa gastrica maligna, aspecte radiologice →

Despre: acalazia cardiei, achalazie, cardia