Din acest punct de vedere alimentele au fost impartite in doua categorii: excitanti slabi si excitanti puternici.
Excitantii slabi sunt urmatorii:
- bauturi, apa, apa alcalina (fara acid carbonic), cacao grasa, ceai, lapte, smantana.
- condimente: sarea de bucatarie
- alte alimente: albusul de ou moale, cazeina, amidonul, painea alba veche, grasimile, carnea fiarta si racita, fructele dulci, legumele fierte cu unt, supele de legume ingrosate cu faina alba, supa de ovaz, frisca batuta, orezul si grisul fiert. Toate acestea nu sunt nocive in bolile digestive.
Excitanti puternici:
- bauturi: alcoolul, apele carbogazoase, apele minerale clorurosodice, cafeaua.
- condimente: mustar, piper, hrean, boia, scortisoara.
- alte alimente: oua fierte tari, carne cruda, carne sarata sau afumata, extracte de cai ne, painea neagra, painea alba prajita, alimente preparate cu grasime putina, alimente prajite in grasime incinsa.Excitantii puternici sunt contraindicati in gastrita hiperacida si ulcerul gastroduodenal.
In aceste doua afectiuni sunt formal contraindicate:
- carnea grasa, vanatul, mezelurile, conservele nedietetice, slanina afumata.
- legumele tari, bogate in celuloza (ceapa, castravetii, telina, fasolea, mazarea uscata)
- alimente prajite sau preparate cu rantas sau ceapa prajita
- dulciurile concentrate: bomboane, prajituri de cofetarie, dulceturi, ciocolata, siropuri concentrate.
- condimente: ardei iuti, muraturi, piper, mustar, hrean, boia iute.
- bauturi iritante: alcool, cafea, ceai tare, si orice aliment prea sarat sau concentrat in sare.