Activitatea creierului poate sa indice daca o persoana va renunta la fumat

  Activitatea cerebrala poate fi folosita pentru a evalua hotararea unei persoane care vrea sa renunte la fumat, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, ce au analizat cu ajutorul unui scaner o regiune a cortexului asociata cu modificarile de comportament.

  Studiul, publicat luni in revista Health Psychology, a fost efectuat pe un esantion de 28 de fumatori, inscrisi intr-un program creat cu scopul de a-i ajuta sa renunte la fumat.

  Participantii au fost invitati sa priveasca o serie de mesaje referitoare la procesul de renuntare la fumat, in timp ce un scaner inregistra activitatea creierelor lor.

  Dupa fiecare mesaj, pacientii “notau intr-un caiet in ce fel acel mesaj le-a influentat decizia de a renunta la fumat si daca mesajul in cauza le-a sporit hotararea”.

  Persoanele ale caror cortexuri prefrontale mediane manifestau o anumita activitate in timpul difuzarii mesajelor s-au dovedit a fi semnificativ mai hotarate sa isi reduca consumul de tigari pe parcursul lunii care a urmat.

  “Cunoscand ce se petrece in creierul unei persoane (…) vom putea sa prezicem mai bine comportamentul ei viitor, comparativ cu situatia in care cunoastem doar propria lui evaluare” in privinta sanselor sale de a renunta la fumat, a explicat Emily Falk, directoarea laboratorului de neurostiinte si comunicare din cadrul Universitatii Michigan, principala autoare a acestui studiu.

  Dupa ce a scazut in mod constant dupa anul 2000, procentul fumatorilor din cadrul populatiei adulte s-a mentinut dupa 2005, in Statele Unite, in jurul valorii de 20-21%, potrivit statisticilor oficiale americane. In fiecare an, in Statele Unite, mor aproximativ 443.000 de persoane din cauza unor maladii asociate cu tabagismul.