Adenomatoza eroziva a mamelonului

Adenomatoza eroziva a mamelonului

Tumora benigna, unilaterala, localizata sub areola mamara, cu origine probabila in ductele terminale mamare subareolare. Uneori mamelonul se deformeaza (apare retractat), iar suprafata pielii devine eczematoasa. Trebuie diferentiata in primul rand de boala Paget mamara.

Reprezinta de fapt un adenom al ducturilor mamelonare.In stadiul initial, mamelonul apare erodat si inflamat, adesea cu o secretie seroasa, leziunea fiind imposibil de diferentiat clinic fata de boala Paget. Diferentierea este posibila insa cand mamelonul devine nodular, ingrosat.

Histopatologic, sub epiderm se observa structuri tubulare dilatate, unele cu proiectii papilifere in lumen, amintind aspectul adenomului tubular apocrin.In alte lumene tubulare se gasesc celule detasate, partial necrozate. La nivelul epidermului se remarca o acantoza marcata.

Adenoamele tubulare apocrine cu proliferari papilifere marcate si cu un oarecare grad de pleomorfism nuclear trebuie diferentiate de carcinoamele glandelor sudoripare sau de adenocarcinoamele metastatice.In acest sens, prezenta stratului periferic de celule cuboidale sau aplatizate este o trasatura in favoarea benignitatii.

Adenoamele tubulare apocrine amintesc adenoamele tubulare ecrine. Criteriile care pledeaza pentru diferentierea apocrina sunt:secretia decapitata, materialul PAS pozitiv, diastazo-rezistent in lumenul tubular sau in celule si imunocolorarea pozitiva pentru proteina 15 din fluidul bolii chistice( GCDFP-15). Carcinoamele apocrine exprima si markeri epiteliali – citokeratine cu greutate moleculara mica, antigenul epitelial membranar, markeri tumorali – antigenul carcinoembrionic, markeri histiocitari – alfa 1 antichimotripsina, alfa1 antitripsina, lizozim, Leu-M1 si LN5, iar proteina S-100 are o expresie variabila. Histoenzimatic, natura apocrina este sustinuta de prezenta fosfatazei acide, b-glucuronidazei si esterazei nespecifice, in timp ce fosforilaza, leucinaminopeptidaza si succinicdehidrogenaza sunt enzime tipic ecrine.

← Simptome Guta Corvaton →

Despre: adenomatoza, celule, epiderm, mamelon