Adenopatia traheo-bronsica din tuberculoza
Adenopatia traheo-bronsica reprezinta elementul indispensabil al complexului primar. Adenopatia traheo-bronsica uneori este singurul semn radiologic al primoinfectiei cu tuberculoza, aproximativ 25% din cazuri. Localizata frecvent la nivelul hilului pulmonar, de aceeasi parte cu afectul primar sau contralateral (30%), poate avea frecvent si alte localizari (paratraheala, la niv bifurcatiei traheei).
Aspectul radiologic este de opacitate hilara policiclica, unilaterala sau bilaterala, de intensitate medie, structura omogena. Este elementul cel mai reprezentat din triada complexului primar.
Evolutia adenopatiei traheo-bronsice:
Evolutie favorabila: regresiune, scaderea dimensiunilor adenopatiei pana la disparitie, uneori in timpul involutiei au loc depuneri calcare micronodulare care ii confera un aspect de “mura” proiectat in hil.
Evolutie nefavorabila: evolutie “pseudotumorala”, are loc cresterea dimensiunilor adenopatiei, ulterior apare o “periadenita” bacilara data de extensia procesului patologic dincolo de capsula ganglionului limfatic interesant in parenchimul si interstitiul din jur.
Radiografia arata ca adenopatia creste in dimensiuni, apare stergerea contururilor adenopatiei, pot aparea modificari ale lumenului bronsic: compresie data de masa ganglionara, leziuni parietale exobronsice si endobronsice. Poate sa apara pleurezie mediastinala sau a marii cavitati.
Fistulizarea gangliono-bronsica: se manifesta prin eliminarea continutului prin lumenul unei bronhii, cazeumul este eliminat in teritoriul aerat de aceasta. Radiologic se observa opacitati micronodulare de intensitate medie, cu contururi sterse la nivelul unul segment, lob, etc.
Fistulizarea ganglionara vasculara: fistulizarea intr-un ram de calibru mare, se insoteste de hemoptizie masiva, duce inevitabil la exitus.
Daca fistulizarea ganglionara vasculara se face intr-un ram arterial de calibru mic duce la diseminarea hematogena a cazeumului cu aparitia tabloului de “miliara” sau “granulie”. Radiologic se observa opacitati micronodulare de intensitate foarte slaba, diseminate in ambele arii pulmonare, cu dispozitie simetrica “in oglinda”, mai evidente in 1/2 superioara ale ariilor pulmonare, inclusiv pe varfuri, mai putin numeroase la nivelul bazelor. Daca evolutia este nefavorabila, in continuare opacitatile au tendinta la confluare iar opacitatile rezultate se pot cazeifica si elimina rezultand cavernule – imagini mici cavitare.
← Polipi colonici – generalitati, investigatii, tratament Onicomadezis →
Despre: adenopatie, tuberculoza