Adipocitul este o celula a tesutului adipos; in citoplasma celulei exista incluzii lipidice care pot conflua, rezultand adipocitul univacuolar; nucleul este mic si de regula apare impins catre periferia celulei.
Grasimea se coloreaza diferit folosind coloratii speciale: portocaliu (Sudan III), negru (tetraoxid de osmium), rosu (Scharlach).
In coloratie clasica, adipocitele apar goale ca citoplasma si sunt orientative pentru localizare (arata hipodermul), in preparate care nu contin toate straturile.
Adipocitele prezinta vacuole in care se aduna trigliceridele care nu sunt de folos imediat organismului, cu scopul de a fi utilizate mai tarziu. Daca nici atunci vreun proces metabolic nu le cere, depunerea lor continua.
Cronologic, in cadrul tesutului adipos apare prima data o inmultire a adipocitelor (determinata genetic!), care, desi nu sunt pline, exista. Este faza hiperplazica. Apoi, daca sunt conditii favorizante, celulele se umplu cu lipide, pana la refuz (faza hipertrofica). Devin astfel, niste giganti plini cu grasime! Daca aportul de grasime continua, atunci apare o a treia faza, mixta, cand apar alte celule grase, gata sa depoziteze surplusul.
Momentul decisiv in dezvoltarea unor tendinte SDS il are perioada cuprinsa intre luna a opta de viata intra si luna a noua de viata extra – uterina. Asadar, imbuibarea copilului in acesata perioada (la inceput prin hiperfagia materna) constituie un factor determinant al multiplicarii celulare (prin hiperplazia celulelor beta pancreatice, secretoare de insulina). Pe de alta parte, hranirea normala poate inhiba cresterea in exces a numarului adipocitelor.
Adipocitul provine din preadipocit (o celula inca neincarcata cu grasime), iar dupa ce se umple, se poate divide in doua preadipocite semiincarcate, urmand ca procesul sa se reia.