Aeroalergeni

  Aeroalergenele sunt alergene aeropurtate. Dintre cele de interior, cele mai importante sunt alergenele acarienilor domestici, artropode de dimensiuni mici invizibile cu ochiul liber, cu respiratie tegumentara, din familia Pyroglyphidae. Ca acarieni din praful de casa trebuie mentionati Dermatophagoides pteronyssinus, D. farinae, D. Microceras si Euroglyphus maynei. Acestia reprezinta 90% din speciile de acarieni din praful de casa din zona temperata. Acarienii de stocaj apartin de obicei familiei Acaridae (Tyrophagus putrescentiae, Acarus siro).

  Alte alergene de interior sunt cele provenite din descuamatiile epiteliale, secretiile sebacee sau urina unor animale mamifere, cum ar fi pisica (Felis domesticus), cainele (Canis familiaris) sau unele rozatoare.

  Pot fi implicate si alergene provenite de insecte precum gandacul rosu de bucatarie (Blatella germanica) si gandacul negru de bucatarie (B. Orientalis).

  Praful de casa este de fapt amestec heterogen complex care contine acarieni domestici (sursa cea mai importanta de alergene), scuame umane si de la animale de companie, fibre din covoare si textile, resturi de insecte, fungi, particule de nisip si alte pulberi inerte.

  Dintre fungii de interior trebuie amintiti reprezentantii ascomicetelor: Aspergillus fumigatus, Penicillium notatum, Alternaria alternata, Cladosporium cladosporioides si ai zigomicetelor: Mucor mucedo.

  Fungii de exterior de tipul ascomicetelor Alternaria si Cladosporium tind sa reprezinte alergene sezoniere in zonele temperate si sporuleaza in zile calduroase, uscate, cu vant (spori “uscati”). Aerobasidium pullulans este un fung cu spori “umezi” (prefera umiditate crescuta).

  Aeroalergenele de exterior cele mai importante sunt insa polenurile. In tara noastra, sezonul polenului de arbori sau arbusti timpurii din familia Betulaceae, de tipul mesteacanului (Betula verrucosa), arinului (Alnus glutinosa) sau alunului (Corylus avellana), este primavara devreme. Sezonul polenului de graminee (familia Poaceae), salbatice sau cultivate, cum ar fi timoftica (Phleum pratense), firuta (Poa pratensis), iarba de gazon (Lolium perenne), secara (Secale cereale) etc, este desfasurat de la sfarsitul primaverii pana la mijlocul verii. Sezonul polenului de buruieni, cum ar fi pelinarita (Artemisia vulgaris) si ambrozia pitica (Ambrosia elatior), din familia Asteraceae, este vara tarziu pana toamna.