Afazie, apraxie, agnozie

  1. Simptom

    Simptom

    Afazia este o tulburare a vorbirii care afecteaza atat intelegerea cat si exprimarea limbajului (nu poate vorbi sau nu intelege ce i se spune). Apraxia este o tulburare ce afecteaza realizarea gesturilor (de exemplu nu mai stie sa se imbrace). Agnozia este pierderea capacitatii de recunoastere a obiectelor prin atingere (agnozie tactila) sau pe care le vede (agnozie vizuala).

    Tuturor pacientilor trebuie sa li se faca o hemoleucograma completa, biochimie, testul VDRL si o tomografie computerizata a creierului. Tomografia poate demonstra un infarct cerebral, poate descoperi o tumora, o boala degenerativa sau scleroza multipla. Daca sunt negative trebuie consultat un neurolog inainte de a cere o punctie lombara.

    Daca afazia, apraxia si agnozia sunt intermitente, trebuie efectuata o electroencefalograma pentru a exclude epilepsia si trebuie realizata o ecografie Doppler a arterelor carotide pentru a exclude stenoze carotidiene sau placi aterosclerotice ulcerate la acest nivel. Angiografia mai poate fi sugestiva, dar trebuie consultat un neurolog inainte de aceasta.