Afin (Vaccinium myrtillus – Fam. Ericaceae)

  1. Parti utile – frunzele si fructele
  2. Compusi activi
  3. Utilizari medicinale
  4. Cultivare
  5. Preparare si dozaj
  6. Precautii
  7. Articole Similare:

Afinul, care prefera solurile umede si acide ale baraganelor si padurilor, se gaseste in toata Europa. Este un arbust pitic, cu frunze ovale si zimtate. Florile lui albe sau roz dau nastere unor fructe comestibile negru-violacee. Fiecare fruct are dimensiunile unei boabe mici de mazare si, cand este copt, are o adancitura vizibila in varf.

Parti utile – frunzele si fructele

Vara, frunzele se culeg de pe ramuri si apoi se usuca. Fructele se culeg atunci cand se coc si se folosesc de obicei proaspete. Atat frunzele, cat si fructele sunt folosite la prepararea infuziilor, a pulberilor si a extractelor lichide sau solide.

Compusi activi

Fructele contin antocianine, care intaresc si protejeaza capilarele, si vitamina C. Polifenolii (catechina) si taninii sunt de asemenea prezenti. Frunzele contin acizi fenolic (acid cafeic), precum si tanini si iridoide.

Utilizari medicinale

Afinul este prescris de obicei pentru afectiuni ale venelor si vaselor limfatice si pentru intarirea capilarelor. Studii efectuate in 1976 au aratat ca efectul benefic asupra vaselor mici. Afinul este folosit la tratarea diareei si a inflamatiei tractului digestiv, ca si a altor boli de sange se datoreaza antocianinelor din fructe, care intaresc capilarele si le reduc permeabilitatea.

Antocianinele sunt antioxidanti si, alaturi de vitamina C, protejeaza organismul de efectele radicalilor liberi (prezenti in atmosfera si in alimente). Afinul si-a dovedit utilitatea in tratarea problemelor de vedere. De exemplu, poate imbunatati capacitatea ochilor de a se adapta la intuneric. Un studiu clinic publicat in 1989 a aratat ca antocianinele din afin, alaturi de vitamina E, amelioreaza simptomele cataractei la batrani.

Cultivare

Planta se recolteaza de obicei in stare salbatica si este foarte rar cultivata. Creste in soluri umede si acide, in zone insorite sau usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul afectiunilor venoase si ale ochilor tablete (60 mg extract de afine): Se recomanda 2-3 tablete pe zi, cu apa extract lichid: Se recomanda 50 de picaturi intr-un pahar cu apa inainte de mese.

Precautii

A nu se utiliza simultan cu medicamente anticoagulante. Afinul trebuie evitat de femeile gravide si de cele care alapteaza.