- Simptome
- Cauze
- Diagnostic
- Tratament
- Articole Similare:
Aftele bucale, denumite si ulcerele bucale sau stomatita aftoasa, sunt leziuni la nivelul cavitatii bucale, destul de dureroase, care apar in special in interiorul buzelor,obrajilor, pe gingii, dar si pe limba.
Simptome
Aftele bucale se manifesta simptomatic astfel:
- prezenta unei leziuni proeminente, cremoase, de culoare alba sau galbena la nivelul cavitatii bucale;
- durere;
- sangerari;
- craparea pielii din colturile gurii;
- pierderea temporara a gustului;
- senzatie asemanatoare celei mestecarii unei bucati de bumbac;
- dificultati de inghitire.
Aftele bucale apar de cele mai multe ori pe limba, zona interioara a obrajilor, gingii, esofag, in spatele gatului, pe cerul gurii. In situatii severe, aceasta infectie se poate raspandi si la nivelul pielii, ficatului si plamanilor, fiind insotita de febra.
Cauze
- alimentele iuti, piperate sau acide, lactatele;
- lezarea sau traumatizarea mucoase bucale;
- stressul;
- reactii alergice;
- sistemul imunitar scazut;
- posibil factori ereditari.
Aftele bucale pot aparea inca din copilarie, afectand aproximativ o cincime din populatie. Unele persoane pot fi mai afectate decat altele, aftele putand recidiva, provocand astfel probleme pe termen lung. Un lucru imbucurator este faptul ca aftele bucale nu se transmit de la om la om, neexistand motive de ingrijorare in acest sens, iar o data cu inaintarea in varsta ele apar tot mai rar, mai ales dupa varsta de 35 de ani.
Despre cauzele reale ale aparitiei aftelor bucale, unii afirma ca totul ar proveni de la nivel gastric, iar afta ar fi doar un simtom de “suprafata”, o reactie ale acelei afectiuni, iar faptul ca aftele apar, de exemplu de la alimente picante, sa fie doar o cauza secundara, iar adevarata cauza sa provina din alta parte.
Aftele bucale pot fi si rezultatul unui dezechilibru alimentar. O alimentatie sanatoasa, bogata in vitamine, minerale si fibre, pot reprezenta solutia scaparii definitive de aftele bucale.
Fara tratament, aftele se vindeca de la sine in aproximativ 7-11 zile.
Diagnostic
Inca nu sunt disponibile teste de laborator care sa confirme diagnosticul. Pentru a face diagnosticul diferential cu alte afectiuni sunt necesare hemoleucograma, profilul biochimic, status nutritional. Nivelul seric al fierului poate fi scazut. La pacientii deshidratati si catabolici, analiza urinii, biochimia serica pot diferentia hipoglicemia si acidoza metabolica.
Diagnosticul diferential se face cu urmatoarele afectiuni: artrita, conjunctivita, uretrita, boala Crohn, herps simplex, HIV/SIDA, boala celiaca, sifilis, lupus, varicela, zona zoster, boala Bechcet, cancerele mucoasei bucale, dermatita de contact, manifestatii dermatologice ale bolilor gastrointestinale si hematologice, boala mana-picior-gura, pemfigus, faringita, sindromul de adenita cervicala centrala.
Tratament
In mod obisnuit aftele bucale se vindeca spontan si fara tratament. In cazul aftozelor extinse sau recurente, se indica un tratament simptomatic ce faciliteaza vindecarea prin reducerea dimensiunilor si numarului aftelor si cresterea perioadei de timp dintre puseele aftoase, insa NU IMPIEDICA RECIDIVELE. Tratamentul se individualizeaza de catre medic in functie de intensitatea durerii, frecventa aparitiei leziunilor, istoricul si reactivitatea pacientului.
Tratamentul aftelor se bazeaza pe aplicarea de solutii dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare si vitaminizante. Aftozele bucale se trateaza cu corticosteroizi topici (hidrocortizon, triamcinolon, betametazona, clobetazol) iar in cazurile grave se administreaza corticosteroizi sistemici intralezionali si imunomoderatori sistemici. Se recomanda o igiena oro-dentara riguroasa pe perioada tratamentului si evitarea alimentelor dure, crocante, a celor acide, picante sau condimentate ce constituie factori iritanti.
In cazul purtatorilor de proteze dentare, medicul va adapta/inlocui proteza dupa caz si va recomanda clatirea gurii de 3-4 ori/zi cu solutii antimicotice si antimicrobiene. Aftele minore se pot badijona cu violet de gentiana, xilina sau preparate magistrale pe baza de hidrocortizon si glicerina, in functie de recomandarea medicului. De asemenea clatirile cu solutie de bicarbonat de sodiu, aspirina efervescenta, sau infuzie de ceai de musetel/galbenele/salvie de 3-4ori/zi, au efect benefic.