Ageuzie

 1. Simptom
  1. Definitie:
  2. Manifestari:
  3. Cauze:
  4. Articole Similare:

Simptom

Definitie:

Senzatia gustativa si mirosul sunt simptome care apar in stransa legatura, astfel multe tulburari ale gustului sunt asociate cu scaderea mirosului. Aceste tulburari pot varia de la obstructia sau distrugerea nasului pina la cea a creierului si a sistemului nervos.

Manifestari:

Cea mai frecventa tulburare a gustului este senzatia de gust fantoma, adica perceptia unui gust rau in gura care nu dispare. Scaderea abilitatii de a gusta anumite tipuri de alimente este cunoscuta medical drept hipogeuzia, absenta totala a gustului este denumita ageuzia. Disgeuzia se refera la prezenta unui gust metalic, ranced sau murdar in gura.

Consumul unor anumite medicamente poate de asemeni interfera cu abilitatea de a gusta. Pierderea senzatiei gustative apare si in cursul procesului normal de imbatrinire.

Cauze:

 • boala Alzheimer, tumorile cerebrale, tulburarile nervilor faciali si paralizia Bell;
 • gripa, boala Gum, boala Parkinson, infectiile sinusurilor;
 • sindrom Sjogren, fumatul, faringita, atacul cerebral, infectiile respiratorii superioare;
 • igiena proasta a gurii, cariile, deficit de vitamina B12;
 • polipii nazali, medicamentele, expunerea la chimicale, toxine;
 • radioterapia capului, traumatisme cerebrale.

Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.