Ageuzie / Pierderea gustului

Simptome Ageuzie

Senzatia gustativa si mirosul sunt simptome care apar in stransa legatura, astfel multe tulburari ale gustului sunt asociate cu scaderea mirosului. Aceste tulburari pot varia de la obstructia sau distrugerea nasului pina la cea a creierului si a sistemului nervos.

Manifestari ale Ageuziei

Cea mai frecventa tulburare a gustului este senzatia de gust fantoma, adica perceptia unui gust rau in gura care nu dispare. Scaderea abilitatii de a gusta anumite tipuri de alimente este cunoscuta medical drept hipogeuzia, absenta totala a gustului este denumita ageuzia. Disgeuzia se refera la prezenta unui gust metalic, ranced sau murdar in gura.

Consumul unor anumite medicamente poate de asemeni interfera cu abilitatea de a gusta. Pierderea senzatiei gustative apare si in cursul procesului normal de imbatrinire.

Cauze Ageuzie

  • boala Alzheimer, tumorile cerebrale, tulburarile nervilor faciali si paralizia Bell;
  • gripa, boala Gum, boala Parkinson, infectiile sinusurilor;
  • sindrom Sjogren, fumatul, faringita, atacul cerebral, infectiile respiratorii superioare;
  • igiena proasta a gurii, cariile, deficit de vitamina B12;
  • polipii nazali, medicamentele, expunerea la chimicale, toxine;
  • radioterapia capului, traumatisme cerebrale.

Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.

Tratament Ageuzie, pierderea gustului

Dacă eşti fumător, străduieşte-te să renunţi la ţigări şi vei constata că, pe măsură ce trece timpul, vei percepe mai clar gustul alimentelor. Ai grijă zilnic de dantură: periază-ţi dinţii dimineaţa şi seara, foloseşte aţa dentară după ce mănânci şi apa de gură. Mergi la un control stomatologic o dată pe an, chiar dacă ţi se pare că nu ai probleme. Dacă observi că nasul ţi se înfundă des când stai acasă, iar acest lucru îţi afectează şi simţul gustului, e posibil ca aerul să fie prea uscat. Apelează la un umidificator pe care să-l ţii în dormitor sau la un vaporizator cu abur. Pentru unele persoane suferind de pierderea gustului, administrarea de suplimente cu zinc s-a dovedit eficientă.