Agrylin

 1. Prospect
  1. Actiune terapeutica:
  2. Indicatii:
  3. Mod de administrare:
  4. Contraindicatii:
  5. Precautii:
  6. Supradozarea:
  7. Interactiuni medicamentoase:
  8. Reactii adverse:
  9. Pret:
  10. Articole Similare:

Prospect

Actiune terapeutica:

Agrylin este un medicament antiplachetar. Poate actiona in sensul scaderii numarului de trombocite prin scaderea hipermaturarii megacariocitelor. Nu produce modificari semnificative ale numarului celulelor albe sau ai parametrilor coagularii. Inhiba agregarea plachetara la doze mai ridicate decat este necesar pentru a reduce numarul acestora. Nivele maxime plasmatice: 5 ng/mL la 1 h. Metabolizat in ficat si excretat in urina si fecale.

Indicatii:

Reduce numarul trombocitelor in trombecitemia esentiala. Tratamentul policitemiei vera, leucemiei mielocitare cronice, si altor boli mieloproliferative.

Mod de administrare:

Capsule – Trombocitemie esentiala – Initial: 0,5 mg 4/zi sau 1 mg 2/zi. Mentineti dozajul pentru o saptamana sau mai mult, apoi ajustati-l la doza minima eficienta pentru a mentine numarul plachetar sub 600000/μL. Doza poate fi crescuta cu 0,5 mg sau mai putin/zi in fiecare saptamana. Doza maxima:10 mg/zi sau 2,5 mg in doza unica. Trebuie sa existe un raspuns la doze de 1,5-3 mg/zi.

Contraindicatii:

Lactatia.

Precautii:

A se utiliza cu precautie in boli cardiace cunoscute sau suspectate si in disfunctiile renale sau hepatice. Siguranta si eficacitatea nu au fost determinate la pacientii sub 16 ani.

OBSERVATII PENTRU PACIENT, FAMILIE: Anuntati medicului palpitatiile, dispneea, ameteala, durerile de piept sau abdominale sau hemoragiile neobisnuite. Medicamentul este folosit pentru a scadea numarul trombocitelor. Cresterea acestora apare, de obicei, la mai putin de 4 zile de la oprirea terapiei. Utilizati metode contraceptive eficiente; poate cauza leziuni fetale.

EVALUARE SI CONTROLUL TERAPIEI: Monitorizati semne vitale, hemoleucograma, functiile renale si hepatice, verificati numarul trombocitelor la fiecare 2 zile pe durata primei saptamani si apoi saptamanal pana se stabilizeaza. Investigati etiologia, debutul si durata trombocitemiei. Investigati daca exista sarcina. Investigati functia cardiovasculara si monitorizati-o indeaproape. Acordati atentie bolii coronariene, disfunctiilor renale sau hepatice. Testele de laborator cresc enzimele hepatice.

Supradozarea:

Simptome: trombocitopenie. Tratament: monitorizare clinica atenta. Scaderea sau oprirea dozelor pana cand numarul plachetelor revine la normal.

Interactiuni medicamentoase:

Usturoi, ghimbir, ginko biloba, ginseng -potentiala crestere a efectelor antiplachetare.

Reactii adverse:

Cardiovasculare: insuficienta cardiaca congestiva, palpitatii, dureri de piept, tahicardie, aritmie, angina, hipotensiune posturala, hipertnesiune, vasodilatatie, sincope, infarct miocardic, cardiomiopatie, CHB, fibrilatii, AVC, pericardite, hemoragii, insuficienta cardiaca, cardiomegalie, fibrilatie atriala.Gastro-intestinale: diaree, pancreatita, ulcer gastric/duodenal, greturi si varsaturi, anorexie, constipatie, hemoragii gastro-intestinale, gastrite, melena, stomatita aftoasa.Respiratorii: rinita, epistaxis, boli respiratorii, sinuzita, pneumonie, bronsita, astm, infiltrat pulmonar, fibroza pulmonara, hipertensiune pulmonara.SNC: cefalee, convulsii, vertij, parestezie, confuzie, insomnie, nervozitate, amnezie.Musculoscheletice: artalgie, mialgie.Dermatologice: prurit, alopecie, rash, urticarie.Hematologice: anemie, trombocitopenie, limfadenoame.Manifestari generale: febra, frisoane, fotosensibilitate, deshidratare, edeme, durere.Oftalmologice: ambliopie, tulburari de vedere, modificari ale campului vizual, diplopie.

Pret:

Agrylin este disponibil in farmacii la un pret mediu de 17 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.