Alergie

Alergie

Alergia este o reactie de hipersensibilitate initiata prin mecanisme imunologice. Alergia poate fi mediata prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imunitar.

In majoritatea cazurilor anticorpii tipici responsabili de reactiile alergice apartin izotipului IgE, iar pentru acesti indivizi termenul de alergie IgE mediata este cel corect.

Nu toate reactiile “alergice” IgE mediate apar la indivizi “atopici”. În reactiile alergice non-IgE mediate anticorpii pot apartine izotipului IgG, de exemplu anafilaxia prin complexe imune ce contin dextran, sau in clasica, astazi rar intalnita, boala serului apreciata clasic ca reactie de hipersensibilitate de tip III.

Ambele tipuri de anticorpi, IgE si IgG sunt intalniti in aspergiloza alergica bronho-pulmonara (AABP). Dermatita alergica de contact este un exemplu de mediere celulara prin limfocite a reactiei alergice.

Terminologia aferenta bolilor alergice este foarte variata. Pentru a asigura o comunicare optima intre profesionistii domeniului sanitar WAO (World Allergy Organization) recomanda adoptarea unei nomenclaturi globale adresata afectiunilor alergice. Terminologia propusa de Nomenclatura Revizuita pentru Boli Alergice publicata de Academia Europeana de Alergologie si ImunologieClinica – EAACI (Ref Johansson et al, Allergy 2001) a fost revizuita de World Allergy Organization in Nomenclatura Revizuita pentru Boli Alergice pentru Utilizare Globala recent publicata (Ref Johansson et al, JACI, 2004).

 

← Reducerea expunerii la alergenele acarienilor din praful de casa Glynase →

Despre: alergie