Alte Forme de Cardiopatii Valvulare

  1. Articole Similare:

Stenoza tricuspida este o valvulopatie rara, aproape intotdeauna de natura reumatismala si asociata cu stenoza mitrala. Simptomele se confunda cu acelea intalnite in stenoza mitrala. Se suspecteaza o stenoza tricuspida in caz de cianoza intensa, turges-centa jugulara, pulsatii hepatice, uruitura tricuspida in regiunea xifoidiana. Diagnosticul de certitudine este dat de cateterismul cordului.

Insuficienta tricuspida consta in inchiderea incompleta a valvulelor tricuspide. De obicei este functionala si apare in toate cardiopatiile insotite de dilatarea inimii drepte. Mai rar este organica, de natura reumatismala, si atunci este aproape totdeauna asociata cu o stenoza mitrala.

In forma functionala, domina tabloul clinic al insuficientei cardiace si al afectiunii cauzale. In forma organica, domina semnele stenozei mitrale, dar lipsesc manifestarile de dispnee paroxistica, tipice stenozei mitrale. Suflul sistolic xifoidian, semnele de mare staza venoasa periferica (turgescenta jugulara, hepatomegalia, ascita voluminoasa care se reface repede) si semnele radiologice de marire a inimii drepte impun diagnosticul).

Insuficienta pulmonara este aproape totdeauna functionala, fiind datorita hipertensiunii din mica circulatie. Semnul principal este reprezentat de suflul diastolic de la focarul pulmonar.

Stenoza pulmonara este aproape totdeauna congenitala si se caracterizeaza prin freamat sistolic si suflu sistolic aspru, intens, la focarul pulmonar.