- Cauze
- Tratament
Poate fi primara (AP), absenta menarhei pana la varsta de 16 ani sau secundara (AS), la o persoana cu cicluri menstruale normale in antecedente dar la care menstruatia a intarziat mai mult de 6 luni.
Cauze
Amenoreea primara poate fi de cauza:
- Hipotalamica si hipofizara (determina 25% din totalul AP) – ambele au fost discutate la hipogonadimul hipogonadotrop, trebuie inclusa si pubertatea intarziata, forma constitutionala.
- Ovariana – raspunzatoare de 50% din cazurile de AP vezi hipogonadismul hipergonadotrop (in special disgeneziile ovariene), dar si sindromul de ovar polichistic (SOP).
- Uterina sau vaginala (determina 20% din AP)- in cazul unor anomalii congenitale, agenezii ale uterului, cervixului sau in: Sindromul Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser -agenezia uterina si a vaginului superior, cu sexualizare normala. Himenul imperforat – asociaza dureri pelvine ciclice si hematocolpos. Septul transversal vaginal.
- Alte cauze, determinate de modificari ale receptorilor sau defecte enzimatice: sindromul de rezistenta (insensibilitate) totala la actiunea androgenilor, deficitul de 17 alfa hidroxilaza, 5-alfa reductaza etc.
In caz de amenoree secundara trebuie excluse in primul rand cauzele fiziologice: sarcina si menopauza.
La fel ca in amenoreea primara cauzele AS pot fi:
- hipotalmo-hipofizare, in 55% din cazurile de AS,
- ovariene in 40% din cazuri,
- alte cauze, inclusiv uterine in restul de 5%.
Dintre cauzele hipotalamice descriem amenoreea functionala hipotalamica. Se caracterizeaza prin scaderea frecventei si amplitudinii GnRH, ce determina LH si FSH cu valori scazute sau normale dar inadecvate pentru nivele E2. Apare in conditii de stres fizic si psihic ma rcat, anorexie nervosa, exercitiu fizic excesiv, (a fost descrisa si la deficitul functional de GnRH, in capitolul patologiei hipotalamice).
Scaderea GnRH se insoteste de scaderea pulsatiilor gonadotropinelor, absenta cresterii medio-ciclice a LH, anovulatie, absenta dezvoltarii foliculare si E2 cu valori reduse. FSH seric depaseste valoarea LH, similar cu perioada prepubertara.
Mecanismul patogenic implicat in amenoreea hipotalamica nu este pe deplin elucidat dar pot fi implicate:
- Scaderea leptinei, cunoscuta a stimula pulsatiile GnRH,
- Cresterea CRH cu hipersecretia de ACTH si cortizol cu inhibarea nespecifica a secretiei de gonadotropi si GnRH,
- Hiperprolactinemia functionala din stres cu acelasi efect asupra GnRH.
La atletele de performanta sau la balerine se descrie frecvent amenoree si osteoporoza, chiar daca nu au greutatea redusa dar in mod caracteristic au masa musculara crescuta in detrimentul tesutului adipos. Se presupune ca exista un nivel critic de tesut adipos pentru o functie optima a aparatului reproductiv la femei. La aceste categorii pot aparea si deficite nutritionale din cauza problemelor de alimentatie. Tratamentul trebuie sa se faca concomitent cu psihoterapia, incurajarea alimentarii normale; pentru preveneirea complicatiilor se vor administra progestative sau HRT.
O cauza frecventa de AS este hiperPRL.
Dintre cauzele ovariene SOP este responsabil de 20% din AS si se asociaza cu hiperandrogenism. Desi sunt frecvente anomaliile gonadotropilor, cu cresterea marcata a LH; raportul LH/FSH de peste 3 nu mai este considerat criteriu de diagnostic in SOP.
In algoritmul de diagnostic al AS nu trebuie uitat rolul altor endocrinopatii: hipo si hipertiroidia, ICSR sau sindromul Cushing, tumorile virilizante ale CSR induc frecvent bradimenoree sau amenoree secundara.
Dintre cauzele uterine de AS sinechia uterina sau sindromul Asherman apar in urma unor infectii endometriale, hemoragii postpartum care au necesitat chiuretaje profunde. In aceste cazuri anamneza poate fi foarte utila iar testul cu estro-progestative este negativ – nu apare sangerarea de privatiune.
Tratament
Trebuie individualizat in functie de etiologie. HRT se foloseste in formele ovariene dar si in cele centrale daca nu se are in vedere o sarcina. Daca fertilitatea este dorita, in anumite forme se poate folosi Clomifen pentru inducerea ovulatiei. Actioneaza ca un antiestrogen determinand cresterea gonadotropinelor. Se administreaza din ziua 5 de sangerare, 5 zile, in doze de 50 mg/zi cu posibilitatea de repetare a curelor si de crestere a dozelor pana la 250 mg/zi in caz de esec. Durata maxima a tratamentului este de 6 cicluri. In acelasi scop pot fi folosite si gonadotropinele sau prepartele de GnRH administrate pulsatil. Tratamentul SOP va fi detailat in capitolul respectiv.
Articole Similare:
Indicii: amenoree