Aspecte CT ale stadializarii cancerului bronhopulmonar

Aspecte CT ale stadializarii cancerului bronhopulmonar

Computer tomograful evidentiaza tumora bronsica, precizeaza dimensiunile, localizeaza tumora precum si extensia sa. Stadializarea  cancerului bronhopulmonar necesita evaluarea plamanilor, mediastinului, pleurei, preretelui toracic, portiunii superioare a abdomenului (ficat, suprarenale).

In invazia mediastinala carcinoamele bronho-pulmonare cu localizare in vecinatatea mediastinului se pot extinde direct in mediastin transpleural. Tumorile care invadeaza pleura mediastinala sau pericardul, fara interesarea organelor aero-digestive si a vaselor mediastinale sau a cordului intra in categoria T3 de tumora rezecabila. Invazia acestor organe mediastinale de catre carcinoamele bronho-pulmonare -T4- tumora este nerezecabila;

CT evidentiaza destul de greu invazia mediastinala a cancerului bronhopulmonar. Disparitia planurilor grasoase este dificil de detectat prin computer tomograf, mai ales in cazul tumorilor cu componente adipoase.

Criteriile de rezecabilitate pentru carcinoamele cu localizare adiacenta mediastinului: contactul pe o distanta mai mica de 3 cm intre tumora pulmonara si mediastin; contact circumferential sub 90 grade intre tumora si aorta; prezenta unui plan grasos evident intre tumora pulmonara si mediastin.

Obstructia tumorala a venei cave superioare denota un stadiu T4 nerezecabil. Invazia ferestrei  aorto-pulmonare arata un stadiu de asemenea nerezecabil daca sa produs si invazia nervului laringeu recurent.In practica computer tomografia  ganglionilor limfatici cu dimensiuni  mai mari de 1cm se considera a fi anormali, insa uneori ganglionii limfatici  pot masura peste 1,5cm si structura lor sa nu fie afectata.

Se considera ca 20-40% din metastazele ganglionare sunt produse de un cancer bronhopulmonar. Originea tumorei pulmonare determina in oarecare masura locul de metastazare ganglionara. O tumora cu originea in lobul superior drept metastazeaza frecvent in ganglionii limfatici  paratraheali drepti, ganglionii venei azygos si precarinali dupa cei hilari. Tumorile cu localizare in lobul superior stang metasteazeaza in ganglionii limfatici mediastinali bilaterali. Tumorile lobului inferior stang intereseaza toate grupele ganglionare.

← Axert Generalitati privind aparatul digestiv →

Despre: cancer bronhopulmonar, computer tomograf, CT