Aspectul radiologic al bronhopneumoniilor

Aspectul radiologic al bronhopneumoniilor

Bronhopneumoniile sunt procese inflamatorii acute diseminate, primitive, cu dezvoltare in focare multiple.Bronhopneumoniile afecteaza copii si batranii, persoanele tarate si pot fi secundare unor boli infectioase – rujeola, gripa, tusea convulsiva.

Radiologic se observa opacitati nodulare si micronodulare, diseminate unilateral sau bilateral, cu aparitie succesiva, mai intense central si mai putin intense spre periferie, cu contururi difuze. Sediul cel mai frecvent este reprezentat de zonele parahilare si bazale ale ariilor pulmonare. Aspectul global este dominat de neomogenitatea de raspandire, de forma, de dimensiune, intensitate – aspect polimorf.

Formele radiologice ale bronhopneumoniilor:

Bronhopneumonie miliara – cu focare bronhopneumonice de dimensiuni reduse, asemanatoare miliarei bacilare, apare dupa boli infectioase, se intalneste frecvent la copilul mic, adesea distrofic;

Bronhopneumonie micro si macronodulara;

Bronhopneumonie pseudolobara – tabloul radiologic este similar cu al pneumoniei. In jurul focarului pneumonic se vizualizeaza multiple focare bronhopneumonice sub forma opacitatilor micronodulare cu caracterele sale specifice.

← Lexotanil Aspectul radiologic al bronhopneumoniei stafilococice →

Despre: bronhopneumonie