Simptome Balonare
Balonarea (marirea abdomenului) este rezultatul unei digestii proaste: fermentatia in intestin a alimentelor consumate provoaca formarea de gaze. Balonarea apare deseori insotita de o senzatie de greutate in abdomen si de crampe dureroase.
Manifestari Balonare
Persoanele obeze sunt cele mai afectate de acestea. Alte cauze sunt: alergiile alimentare, flora intestinala afectata de anumite medicamente, o aerofagie crescuta care apare la terminarea mesei sau provocata de guma de mestecat, sau pur si simplu, alimente care provoaca balonare.
Cauze Balonare – Ce anume provoaca balonarea?
- Inghitirea de aer;
- Sarcina;
- Obezitatea;
- Constipatia;
- Intoleranta la lactoza;
- Alergiile alimentare;
- Hernie;
- Malabsorbtie;
- Sindromul de colon iritabil;
- Tulburari de motilitate intestinala;
- Sindromul premenstrual;
- Pancreatita acuta;
- Apendicita;
- Afectiuni biliare;
- Sindromul intestinului scurt;
- Ulcer peptic;
- Ascita;
- Obstructie intestinala;
- Cancerul de colon;
- Diverticulita;
- Diverticuloza;
- Colita ulcerativa
- Afectiuni hepatice (ciroza);
- Mase abdominale;
- Fibroame;
- Chistadenom ovarian;
- Limfom;
- Esofagita;
- Spasm esofagian;
- Gastrita;
- Hernii;
- Abcese hepatice a lobului stang;
- Hernie hiatala;
- Dispepsie;
- Cancer de pancreas;
- Cancer gastric;
- Indigestie;
- Infectii parazitare;
- Pneumonia;
- Infarct miocardic;
- Melanom malign;
- Volvulus de colon sigmoid;
- Megacolon;
- Dilatare gastrica acuta;
- Insuficienta cardiaca congestiva;
- Sindrom nefrotic;
- Peritonita;
- Constipatie cronica severa;
- Chisturi hidatice;
- Abces subfrenic;
- Acumulare de puroi de la un apendice perforat;
- Carcinom de colon sigmoid;
- Infectii ginecologice.
Aceasta lista poate fi incompleta, este foarte probabil sa existe si alte cauze posibile care pot sta la baza aparitiei simptomelor dvs. Informati intotdeauna medicul dumneavoastra despre orice medicament sau tratament pe care il urmati, inclusiv prescriptii medicale (retete), suplimente, tratamente pe baza de plante sau tratamente alternative.
Prevenirea Balonarii
Prevenirea balonarii tine foarte mult de evitarea factorilor care duc la aparitia ei, cei enumerati mai sus. Ca si nenumarate alte afectiuni, ea poate fi prevenita prin adoptarea unui stil de viata echilibrat si a unei alimentatii sanatoase. Sistemul digestiv reactioneaza si la miscare, iar medicii recomanda cel putin 30 de minute de sport pe zi sau o plimbare de cateva minute dupa fiecare masa.
In bolile inflamatorii digestive putem vorbi si de o absorbtie deficitara a nutrientilor prin mucoasa, fapt ce provoaca neplacuta senzatie de balonare. Cand balonarea este constanta, in lipsa unei alte boli, poate fi vorba de un deficit de enzime digestive si de un dezechilibru al florei intestinale. Enzimele digestive reprezinta cheia unui organism sanatos. Produse, in principal, de pancreas, ele au rolul de a descompune alimentele in nutrienti pe care organismul ii poate absorbi. Daca exista un deficit de enzime in organism, alimentele nu se digera bine si apare balonarea. Prea putine enzime digestive duc si la o lipsa de vitamine si minerale si la o sensibilitate in fata bolilor cronice.
Boli grave, precum cancerul pancreatic sau fibroza chistica pot impiedica buna functionare a enzimelor. De asemenea, inflamatia tractul digestiv, cauzata de intoleranta la anumite ingrediente, poate da peste cap cantitatea acestor compusi.
O alimentatie bogata in alimente de tip fast-food si procesate obliga organismul sa secrete mai multe enzime, pentru a le digera, iar pe masura ce inaintezi in varsta, consecintele unui astfel de stil de viata se resimt. Puterea de a secreta enzime incepe sa scada, iar refacerea ei este tot mai anevoioasa, motiv pentru care este recomandata suplimentarea enzimatica
Atunci cand balonarea este o problema, o atentie deosebita trebuie sa acordam si echilibrului florei intestinale. Un sistem digestiv sanatos contine pana la 400 de bacterii benefice, care tin sub control dezvoltarea bacteriilor nocive, se arata in lucrarea Medical Microbiology.
Microbiomul este un amestec de microorganisme distribuite pe intreg corpul nostru, insa cu o pondere mai mare la nivelul intestinelor. Numeroase studii au aratat ca o flora intestinala sanatoasa intareste sistemul imunitar si previne aparitia unor afectiuni cronice, precum cancerul de colon, boala Chron, diabetul sau obezitatea. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Universitatea Oxford arata ca probioticele reduc balonarea in randul pacientilor care sufera de sindromul de colon iritabil. Concluzii asemanatoare au tras si specialistii de la Cleveland Clinic, care au observat ca simptomele sindromului de colon iritabil se reduc considerabil in urma administrarii unor suplimente cu probiotice si prebiotice. Pentru rezultate optime este recomandat sa asociati probioticele cu enzimele digestive. Acestea sustin digestia alimentelor pe parcursul intregului tract digestiv, fapt care reduce balonarea.
Tratament Balonare
Primul pas in tratarea balonarii este reprezentat de eliminarea factorilor ce favorizeaza aparitia ei, dar si un eventual tratament cu probiotice. Daca senzatia de balonare persista chiar si dupa ce au fost eliminate cauzele, pasul firesc si recomandat este sa consulti un medic gastroenterolog.
Balonarea poate fi tratate cu ajutorul medicatiei de specialitate – formule de enzime – sau cu ajutorul unor remedii naturiste, insa este mereu indicata consultarea unui medic inainte de a incepe tratamentul.
Medicamente pentru balonare
Medicamentele pentru balonare se elibereaza fara prescriptie medicala si sunt in general cele care contin enzime pancreatice, saruri biliare sau probiotice. Exista o gama larga de astfel de pastile pentru balonare si gaze in farmacii.
Remedii naturiste pentru balonare
Cel mai popular produs care contribuie la tratarea balonarii este carbunele medicinal, obtinut din lemn ars. El se gaseste sub forma de comprimate, capsule sau pulbere. De ajutor sunt si feniculul, mararul, anghinarea. De ajutor in cazul balonarii sunt si ceaiurile.
Ceaiuri recomandate pentru balonare:
- Menta
- Musetel
- Marar
- Anghinare
- Papadie
- Cimbru
- Busuioc
- Salvie
- Maghiran
- Coriandru
Cand ar trebui sa te ingrijorezi in privinta balonarii?
Cand balonarea este insotita de scaderea in greutate, prezenta la medic este obligatorie. In astfel de cazuri poate fi vorba de o tumoare care apasa pe intestine si da senzatia de satietate, in ciuda ingestiei unei cantitati mici de alimente. Balonarea apare ca si consecinta a ascitei – acumularea de lichid in abdomen, un simptom asociat cu mai multe tipuri de cancer – de san, de colon, stomac, pancreas, cat si in cazul cancerului uterin sau ovarian, dupa cum noteaza specialistii din cadrul Societatii Americane de Oncologie pe site-ul dedicat exclusiv acestei maladii.
Balonarea si durerea abdominala severa pot semnala obstructie intestinala, o afectiune care necesita interventie medicala de urgenta, mai ales daca pacientul vomita sau are senzatia de greata. Scaunul cu sange, sangerarile intre menstruatii sau la menopauza sunt, de asemena, simptome ingrijoratoare care pot insoti meteorismul abdominal.
De asemenea, daca suferi de balonare permanta, chiar si dupa ce ai eliminat din alimentatie toti factorii de risc, o vizita la medic te-ar putea ajuta sa determini cauza exacta a acestei senzatii neplacute.
Te confrunti cu aceasta problema? Cum tratezi de obicei balonarea?