Boala Ghearelor de pisica

Boala Ghearelor de pisica

Bartonelloza autolimitata, produsa de Bartonella henselae (bacil), denumita anterior Rochalimea henselae. Se caracterizeaza prin limfadenita regionala care urmeaza unei leziuni papuloase aparute la locul zgarieturii de pisica. Aceasta specie de Bartonella produce doua tipuri de boala:

  • – Boala ghearelor de pisica la adulti si copii cu imunitate normala (este transmisa in special de pisici si mai rar de puii de caine).
  • – Infectie diseminata (v. Angiomatoza bacilara). Dupa o incubatie de 3 saptamani, la locul de inoculare apare o papula care trece rapid in stadiul de vezicula, care se va crustifica.

Limfadenopatia loco-regionala este importanta, dureroasa, unilaterala si se remite spontan in saptamani sau luni. Ganglionii inflamati pot abceda uneori. Rareori apar eruptii cutanate (exantem morbiliform sau maculo-papular), eruptii purpurice (vasculita leucocitoclazica; purpura trombocitopenica), eritem nodos, eritem polimorf. Febra de acompaniament fiind mare si cu stare generala alterata, boala se mai numeste si „febra ghearelor de pisica“.

Diagnosticul de certitudine este histo-patologic: coloratia Warthin-Starry a leziunii primare evidentiaza agentul etiologic. Diagnosticul se mai sustine pe testul cutanat pozitiv la extract ganglionar. Boala se vindeca spontan sau cu antibiotice: macrolide, tetracicline si in mai mica masura, chinolone.

← Amoxil Acantocite →

Indicii: purpura trombocitopenica