Boala Kaposi

Boala Kaposi

Proliferare vasculara multifocala, cu originea in celulele endoteliale ale vaselor sangvine si limfatice. Caracterul proliferarii nu este malign cum s-a considerat initial, de aceea denumirea veche de „sarcom K.“ nu se justifica. Au fost descrise 4 forme clinice:

1.FORMA CLASICA (sporadica) a KS, intalni­ta predominant la barbatii varstnici, in ba­zinul mediteranean si la evreii din Estul Europei; debuteaza insidios, localizare acrala si evolutie lenta, fiind asociata cu un prognostic favorabil. Leziunile sunt placi violacee si noduli, care se amelio­reaza dupa tratament. Dupa 10-14 ani de evolutie, s-au descris asocieri (cu pato­genie incerta) cu neoplazii (frecvent din sfera digestiva).

2.FORMA AFRICANA (endemica) este intalni­ta in regiunile subsahariene, atat la adulti, cat si la copii. Poate avea o evolu­tie localizata sau diseminata, fiind letala in formele cu extindere extracutanata.

3.FORMA ASOCIATA CU IMUNODEPRESIE ex­cluzand infectia HIV. Se intalneste la pa­cientii cu transplant de organe sau care urmeaza tratament citostatic si imuno­supresor, evolueaza localizat sau dise­minat; formele extensive pot fi letale. Atunci cand terapia imunosupresoare este suprimata, Boala Kaposi este influentata favorabil.

4.FORMA ASOCIATA INFECTIEI HIV: apare de obicei in fazele avansate ale infectiei HIV, predominant la barbati si in special la ho­mosexuali. Are o evolutie agresiva si se localizeaza oriunde, frecvent la nivelul fetei si mucoasei bucale. Aspectul clinic difera de leziunile formei benigne si este dominat de eruptia papulo-nodulara cu aspect violaceu, uneori troncular.

Se considera in prezent ca infectia cu Her­pes virus tip 8 este implicata in etiologia de Boala Kaposi deoarece virusul nu se replica intrace­lular, leziunile nu raspund la tratament cu Aciclovir. Scaderea imunitatii celulare, pre­dispozitia genetica si factorii hormonali ac­tioneaza ca factori favorizanti.

← Leishmani­oza Kala-Azar Sindromul Kasabach-Merritt →