Boala Kaposi
Proliferare vasculara multifocala, cu originea in celulele endoteliale ale vaselor sangvine si limfatice. Caracterul proliferarii nu este malign cum s-a considerat initial, de aceea denumirea veche de „sarcom K.“ nu se justifica. Au fost descrise 4 forme clinice:
1.FORMA CLASICA (sporadica) a KS, intalnita predominant la barbatii varstnici, in bazinul mediteranean si la evreii din Estul Europei; debuteaza insidios, localizare acrala si evolutie lenta, fiind asociata cu un prognostic favorabil. Leziunile sunt placi violacee si noduli, care se amelioreaza dupa tratament. Dupa 10-14 ani de evolutie, s-au descris asocieri (cu patogenie incerta) cu neoplazii (frecvent din sfera digestiva).
2.FORMA AFRICANA (endemica) este intalnita in regiunile subsahariene, atat la adulti, cat si la copii. Poate avea o evolutie localizata sau diseminata, fiind letala in formele cu extindere extracutanata.
3.FORMA ASOCIATA CU IMUNODEPRESIE excluzand infectia HIV. Se intalneste la pacientii cu transplant de organe sau care urmeaza tratament citostatic si imunosupresor, evolueaza localizat sau diseminat; formele extensive pot fi letale. Atunci cand terapia imunosupresoare este suprimata, Boala Kaposi este influentata favorabil.
4.FORMA ASOCIATA INFECTIEI HIV: apare de obicei in fazele avansate ale infectiei HIV, predominant la barbati si in special la homosexuali. Are o evolutie agresiva si se localizeaza oriunde, frecvent la nivelul fetei si mucoasei bucale. Aspectul clinic difera de leziunile formei benigne si este dominat de eruptia papulo-nodulara cu aspect violaceu, uneori troncular.
Se considera in prezent ca infectia cu Herpes virus tip 8 este implicata in etiologia de Boala Kaposi deoarece virusul nu se replica intracelular, leziunile nu raspund la tratament cu Aciclovir. Scaderea imunitatii celulare, predispozitia genetica si factorii hormonali actioneaza ca factori favorizanti.
← Leishmanioza Kala-Azar Sindromul Kasabach-Merritt →