Cancerul gastric, aspecte radiologice

Cancerul gastric, aspecte radiologice

Cancerul gastric imbraca 3 forme: ulcerata, vegetanta, infiltrativa.

Cancerul gastric de forma ulcerata:

Radiologic se remarca prezenta nisei maligne: este retrasa din contur cu baza larga de implantare, neomogen opacifiata de substanta baritata, pliuri gastrice rigide, intrerupse la distanta fata de nisa. Nu se diminua la testul terapeutic, dimpotriva persista.

Variante de niste maligne:

  • nisa maligna Carman – in “sa”, “calare”, “menisc” – cu localizare pe mica curbura, in portiunea orizontala, are forma rotund ovalara, cu un versant anterior si unul posterior, cu baza larga de implantare, este retrasa din contur, prezinta o zona de transparenta submeniscala – este o nisa sigur maligna;
  • nisa maligna Guy Albot – similara cu cea precedenta fiind considerata de unii autori ca un stadiu evolutiv al celei anterioare, prezinta in plus radacini opace dispuse radiar in zona de transparenta submeniscala datorate infiltratiei tumorale;
  • nisa maligna triunghiulara – chiar daca iese din contur este considerata cel putin suspecta;
  • nisa maligna in platou – are fundul plat, dimensiuni mari si toate celelalte caractere maligne descrise anterior;
  • nisa maligna in lacuna – nisa care este situata in lacuna si are dimensiuni mari
  • nisa rezistenta la tratament – peste 21 de zile de tratament este considerata maligna.

Cancer gastric de forma infiltrativa:

Radiologic se remarca rigiditare segmentara, limita de detectare radiologica a infiltratiei parietale este de 2 cm. Cand infiltratia este situata la nivelul unghiului gastric el devine obtuz, este un semn de malignitate. In fazele avansate stomacul ia aspect de “ceainic” – cuprinzand tot antrul,  sau in cazul afectarii intregului stomac, acesta se transforma intr un tub rigid, care nu tine bariul.

Cancerul gastric de forma vegetanta:

Radiologic are un aspect de lacuna maligna, atunci cand este mare se poate produce bilocularea maligna cu urmatoarele aspecte: istmul este in axul organului, contur neregulat, difuz. Stomacul ia aspect de clepsidra, umplerea se face simultan in ambele pungi. Pliurile mucoasei sunt intrerupte la nivelul istmului cu aspect semitonal.

Aspecte particulare ale cancerului vegetant in functie de localizare:

Cancer subcardial: produc devierea jetului de bariu, semnul devierii jetului sau al “deltei”.

Cancerul prepiloric: in fazele primare produc o falsa crestere a distantei dintre bulb si antru, tranzitul facandu-se printr-un orificiu piloric fals alungit cu contrul semitonal. Semnul falsei alungiri a pilorului: in evolutie antrul devine amputat, tranzitul se opreste si apare stenoza pilorica maligna.

← Ervevax Varice esofagiene, aspect radiologic →

Despre: cancer gastric