Cauzele insuficientei hepatice

Cauzele insuficientei hepatice

Hepatita A si B sunt afectiunile virale care pot duce cel mai frecvent la insuficienta hepatica. Hepatita C este implicta mai rar. Alte hepatite virale atipice care pot conduce la insuficienta hepatica sunt: citomegalovirus, virusurile febrei hemoragice, virusul herpex simplex, paramixovirus si Epstein-Barr. Incidenta insuficientei hepatice acute in sarcina apare mai ales in trimestrul al treilea, iar eclampsia se dezvolta la 50% din aceste gravide. Sindromul HELLP apare la 0. 6% din femei si este asociat cu preeclampsia.

Multe medicamente sunt implicate in dezvoltarea insuficientei hepatice. Cel mai frecvent este implicat acetaminofenul, prin supradozaj sau intentie de suicid. Alte medicamente care sunt implicate cuprind:

  • antibiotice: nitrofurantoinul, tetraciclina, eritromicina, izoniazida, ciprofloxacinul, doxiciclina, ampicilina-clavulnat
  • antivirale: fialuridine, antidiabetice: troglitazone, antiepileptice: fenitoina, valproatul
  • antidepresive: amitriptilina, nortriptilina, anestezice: halotane
  • antilipidice: atorvastatin, lovastatin, simvastatin
  • agenti imunosupresivi: ciclofosfamida, metrotrexatul, AINS, salicilatii.

Droguri ilicite: ecstasy si cocaina.Cauze vasculare: hepatita ischemica, tromboza de vena porta, boala veno-oculziva, tromboza arteriala hepatica.Cauze metabolice: ficatul gras acut de sarcina, deficitul de alfa-1 antitripsina, intoleranta la fructoza, galactozemia, sindromul Reye, tirozemia, boala Wilson.Hepatita autoimuna poate determina insuficienta hepatica cronica.Starile maligne: tumora maligna hepatica primara, metastazele hepatice si neoplasmele sanguine.

← Colita ulcerativa Hytrin →

Despre: insuficienta hepatica