Ce sint polipii intestinali?

Ce sint polipii intestinali?

Prin termenul de „polip” se descrie orice formatiune proeminenta in interiorul unui organ cavitar (stomac, intestin, vezica urinara). Polipii variaza ca marime, forma si comportament, sint congenitali (din nastere) sau dobinditi, be-nigni sau cancerosi, localizati sau raspinditi in tot colonul.

Citi oameni au polipi este foarte greu de apreciat deoarece majoritatea formatiunilor nu produc nici o manifestare. Unele studii arata ca 1 din 5 persoane peste 45 de ani are unul sau mai multi polipi. Studii mai vechi spuneau ca majoritatea tumorilor se localizeaza in ultimele segmente ale colonului – sigmoid si rect. Odata cu introducerea in practica medicala a colonoscopului flexibil s-a observat ca 1/3 dintre tumori se localizeaza inainte de unghiul splinei si 2/3 dupa acesta. Polipii se pot gasi la orice virsta, dar mult mai frecvent odata cu inaintarea in virsta. Din pacate aproximativ 5% dintre tumori devin canceroase.

O boala destul de frecventa este polipoza familiala, afectiune mostenita in care colonul contine foarte multi polipi. Toate tumorile la inceput sint benigne dar pe parcursul vietii o parte se pot maligniza.Majoritatea pacientilor sint asimptomatici, depistarea lor facindu-se in urma unor examinari de screening precum: colonoscopia, clisma cu bariu sau test din scaun pentru hemoragii oculte. Manifestarile sint rare si includ: hemoragie, diaree, constipatie, scaune cu mucus, anemie, dureri abdominale, slabire si astenie.

Cele doua examene radiologic si colonoscopic se asociaza pentru a descoperi toate formatiunile polipoase.

Tratamentul este chirurgical. Orice polip bine vizualizat poate fi indepartat pe cale endoscopica. Formatiunile imprecis delimitate sau diagnosticate ca fiind maligne vor fi excizate ca orice cancer. Din fericire 95% dintre polipi sint accesibili endoscopic si foarte putine cazuri necesita rezectie colonica.Pentru descoperirea si prevenirea malignizarii polipilor colonici este necesar un screening a populatiei cu risc si a persoanelor peste 45 de ani. Se pot evita astfel 90% dintre decesele datorate cancerului colorectal. Un test de laborator foarte simplu pentru hemoragii oculte din scaun poate salva numeroase vieti.

← Amnezie Dermocare →

Despre: cancer colorectal, endoscopie, polipi, polipi intestinali