Chistul hidatic pulmonar, aspect radiologic
Chistul hidatic pulmonar reprezinta localizarea pulmonara a Teniei Echinococus si a Teniei Sollium si ocupa locul 2 dupa localizarea hepatica.
Chistul hidatic pulmonar este cea mai frecventa parazitoza pulmonara.
Aspect radiologic:
Chistul hidatic inchis – opacitate rotunda, unica sau multipla, de intensitate medie, ce lasa sa se intrevada prin ea desenul vascular (caracteristic pentru unii autori), cu contururi nete, aplatizate la nivelul zonelor de contact cu peretele toracic sau diafragmul, care nu-si modifica vecinii, ci se lasa modificat – semnul “respiratiei” chistului (semnul Escudero-Nemenoff). Evidentiat la examinarea radioscopica chistul hidatic se alungeste in inspir si revine la normal in expir ce permite diferentierea de tumorile pulmonare solide. In timpul evolutiei chistului hidatic intre adventice si membrana proligera poate patrunde o mica cantit de aer. Radiologic se observa aparitia in partea superioara a opacitatii descrise a unei imagini de hipertransparenta de forma semilunara – semnul Moquio – al dezlipirii membranei sau al “semilunei”. Aerul se poate resorbi sau poate urma o vomica cu lichid clar, constituindu-se chistul hidatic deschis.
Chistul hidatic deschis – imagine hidro-aerica cu contururi nete si limita de separatie dintre cele 2 medii, ondulata. Acest aspect al limitei de separatie se datoreaza membranei proligere care este “cutata” fiind mai lunga decat adventicea, fie unor celule fiice care plutesc in lichidul chistului si dau aspectul ondulat.
Chistul hidatic infectat – inainte de vomica: intensitatea si dimensiunile opacitatii cresc discret, conturul devine putin mai sters. Dupa vomica: conturul imaginii mixte devine mai sters iar limita de separatie este neta (fragmentarea membranelor prologere).
Chistul hidatic calcificat – scade in dimensiuni, devine neomogen datorita calcificarilor, este faza echivalenta cu moartea parazitului.
Aspecte evolutive asociate:
- asupra vaselor pulmonare – efect de masa sau chiar tromboze;
- bronsice: devieri, stenoze, eroziuni cu aparitia de fistule;
- alterari parenchimatoase asociate: atelectazii, modificari inflamatorii care pot evolua spre supuratie;
- suferinte pleurale: revarsate pleurale, hidropneumotorax cu insamantari pleurale ale chistului hidatic;
- modificari costale: eroziuni la nivelul coastelor.
← Colapsul pulmonar, aspect radiologic Frenasma →
Despre: chist hidatic, chist hidatic pulmonar