Colecistita Acuta
Colecistita acuta este o afectiune care se intalneste la orice varsta, cu maximum de frecventa la varsta mijlocie.
In colecistita acuta raportul femei/barbati este de 3/1, iar frecventa in randul populatiei adulte aproximativ 10-15%.
În 95% din cazuri, starea inflamatorie a veziculei biliare este determinată de inclavarea unui calcul la nivelul canalului cistic, pe care îl obstruează, afecţiune denumită litiaza biliara. Ea este cunoscută de multa vreme, prima menţionare ştiinţifică facută de PARACELSUS în jurul anului 1500. La noi în ţară are o frecvenţă de 222,51/1000 locuitori, cu maximum în decada a cincea.
Incidenţa reală a colecistitei acute este greu de apreciat exact statistic, în aceasta intervenind factori de eroare; formele cu intensitate redusă sau cele cu tratament exclusiv medicamentos. Cert este faptul că pe masura prelungirii duratei medii de viaţă ea devine tot mai frecventă la decade avansate (50-70 de ani), exprimând şi prin aceasta raportul direct de cauzalitate cu litiaza biliară.
Gravitatea colecistitei acute este direct proporţională cu forma anatomopatologică, cu intensitatea procesului obstructiv si infecţios, cu varsta precum şi cu dezechilibrele electrilitic şi metabolic secundare.
În prezent, numărul de colecistectomii – intervenţia chirurgicală prin care se extirpă vezicula biliară şi canalul cistic – este de două ori mai mare ca cel al apendicectomiilor.
← Poikiloderma atrophicans vasculare Examen extemporaneu, in dermatologie →
Despre: colecistita acuta