Colonoscopia

Colonoscopia

Examinarile rectului si ale intregului colon sunt facute folosind un instrument cu lumina numit colonoscop. Un colonoscop este folosit pentru diagnosticarea timpurie a cancerului colorectal, bolilor precanceroase ale colonului(polipi), colita, anormalitati vasculare si boala diverticulara. Colonoscopul de 165 cm sau sigmoidoscopul flexibil de 60 cm poate fi folosit pentru biopsie, pentru indepartarea leziunilor suspicioase si pentru prevenirea efectiva si tratamentul cancerului.

Colonoscopia ajuta medicul sa se uite in intestinul gros, de la partea inferioara, rectul, prin tot colonul pana la partea inferioara a intestinului subtire. Procedura este folosita pentru diagnosticarea cauzelor schimbarilor inexplicabile a obisnuintelor intestinului.

Este folosita si pentru a vedea semne timpurii ale cancerului de colon si rect. Colonoscopia ajuta medicul sa vada tesutul imflamat, cresterile anormale, ulcerele, sangerarile si spasmele musculare.

Pentru aceasta procedura trebuie sa stati pe partea stanga pe masa de consultatie. Vi se va administra medicatie pentru durere si un sedativ usor pentru ca sa stati confortabil si sa fiti relaxati pe toata durata examinarii. Medicul va introduce un tub lung, flexibil, luminos in rect si-l va impinge pana ce va ajunge in colon. Tubul se numeste colonoscop. El transmite o imagine din interiorul colonului, astfel incat medicul sa poata examina cu grija linia colonului. Se indoaie pentru ca medicul sa-l poata muta printre curbele colonului. Ocazional, vi se va cere sa va schimbati pozitia, pentru ca medicul sa poata muta tubul. Tubul introduce aer in colon pentru ca acesta sa se umfle, oferindu-i medicul posibilitatea de a vedea mai bine.

Daca exista ceva neobisnuit in colon, precum un polip sau un tesut imflamat, medicul poate indeparta o parte din ea folosind mici instrumente care trec prin tub. Acel tesut(biopsia) este trimis apoi la laborator pentru testare. Daca exista o sangerare in colon, medicul poate trece un laser, o sonda cu caldura sau o sonda electrica, sau poate injecta anumite medicamente prin tub cu scopul de a opri sangerarea.

Sangerarea si puntura colonului sunt posibile complicatii ale colonoscopiei. Totusi, aceste complicatii nu sunt foarte dese.

Colonoscopia ia 30-60 minute. Calmantul si medicamentul pentru durere ar trebui sa va faca sa va simtiti bine in timpul examinarii. Trebuie sa ramaneti in cabinetul doctorului 1-2 ore pana ce trece efectul calmatului.

Indicatii pentru colonoscopie

Conform fundatiei pentru stoparea cancerul de colon/rectal:Incepand cu varsta de 50 de ani, trebuie sa faceti o colonoscopie la fiecare 10 ani. Chiar daca nu aveti nici un simptom si nici pe cineva in familie care sa fi suferit de o boala colorectala, tot trebuie sa fiti scanati.

Incepand cu varsta de 40 sau mai devreme, trebuie sa faceti o colonoscopie daca aveti sau cineva din familie are sau a avut polipi colorectali, cancer colorectal, cancer ovarian, cancer uterin, cancer la san, colita ulceroasa sau boala Crohn.

Pregatirea pacientului in vederea colonoscopiei

Colonul dumneavoastra trebuie sa fie curatat perfect pentru ca procedura colonoscopica sa fie corecta. Trebuie sa fie curatat de orice ramasite care pot intuneca vizualizarea colonului si a rectului.

Pregatirea in vederea investigatiilor colonului, se va face conform cu recomandarile medicului.

← Loperamid Endometril →

Despre: colonoscopia, colonoscopie, colonoscopie virtuala, colonoscopii, colonoscopy