Complexul primar Ranke

Complexul primar Ranke

Complexul primar Ranke este format din: afectul primar, limfangita si adenopatie.

Afectul primar:

Radiologic reprezinta leziunea principala din parenchimul pulmonar. Este un conglomerat de foliculi tuberculosi inconjurati de macrofage si celule epitelioide.

Opacitate de obicei unica (90%), sau multipla, localizata in 75% de aceeasi parte, in 2/3 inferioare alte ariilor pulmonare, mai frecvent pe partea dreapta, cu dimensiuni cuprinse de la cativa mm pana la 2-3cm. Forma este rodund-ovalara, cu intensitate submediastinala foarte slaba, stroma omogena, uneori poate sa nu se evidentieze radiologic datorita unor dimensiuni foarte mici, intensitatii mult prea reduse sau mascarii acestuia de catre elementele anatomice normale (coaste, mediastin) sau alte leziuni patologice (pleurezie, leziuni pneumonice).

Evolutie favorabila: restitutio ad integrum – scaderea dimensiunilor si intensitatii acestuia pana la disparitia completa. Deshidratare si impregnare calcara – scaderea dimensiunilor si cresterea intensitatii opacitatii, este inactiva, fara potential ftiziogen.

Evolutie nefavorabila: congestie perifocala – radiologic opacitatea creste in dimensiuni si intensitate iar in caz de evolutie nefavorabila in cotinuare se ulcereaza cu evacuarea continutului sau si aparitia cavernei primare (care se insoteste intotdeauna de adenopatie). Radiologic se traduce prin prezenta unei imagini de hipertransparenta circumscrisa cu contur fin, situata in 2/3 inf erioare ale ariilor pulmonare. Apare la 3-6 luni de la debut, frecvent la sugar si copilul mic, in absenta tratamentului sau in urma unei infectari exogene repetate.

Adenopatia traheo-bronsica:

Adenopatia traheo-bronsica reprezinta elementul indispensabil al complexului primar. Uneori este singurul semn radiologic al primoinfectarii tuberculoase 25% din cazuri. Este localizata frecvent la nivelul hilului, de aceeasi parte cu afectul primar sau contralateral (30%), poate avea frecvent si alte localizari (paratraheala, la nivelul bifurcatiei). Radiologic se observa opacitatea hilara policiclica, unilaterala sau bilaterala, de intensitate medie, stroma omogena, este elementul cel mai reprezentat din triada complexului primar.

Evolutie favorabila: regresiune, scaderea dimensiunei adenopatiei pana la disparitie, uneori la nivelul sau in timpul involutiei au loc depuneri calcare micronodulare care ii confera un  aspect de “mura” proiectat in hil.

Evolutie nefavorabila: evolutie “pseudotumorala”, cresterea dimensiunei adenopatiei, ulterior apare o “periadenita” bacilara data de extensia procesului patologic dincolo de capsula ganglionului limfatic interesant in parenchimul si interstitiul din jur.

Radiologic adenopatia creste in dimensiuni, se observa stergerea contururilor adenopatiei, pot apare modificari ale lumenuli bronsic: compresie data de masa ganglionara, leziuni parietale exobronsice si endobronsice, poate apare pleurezie mediastinala sau a marii cavitati.

Fistulizarea gangliono bronsica: eliminarea  continutului prin lumenul unei bronhii, cazeumul este eliminat in teritoriul aerat de aceasta. Radiologic apar opacitati micronodulare de intensitate medie, cu contururi sterse la nivelul unul segment, lob, etc.

Fistulizarea gangliono vasculara: fistulizarea intr-un ram cu calibru mare, este insotita de hemoptizie masiva si ulterior exitus.

Fistulizare gangliono vasculara intr-un ram arterial de calibru mic, duce la diseminarea hematogena a cazeumului cu aparitia tabloului de “miliara” sau “granulie”. Radiologic apar opacitati micronodulare de intensitate foarte slaba, diseminate in ambele arii pulmonare, cu dispozitie simetrica “in oglinda”, mai evidente in 1/2 superioara ale ariilor pulmonare, inclusiv pe varfuri, mai putin numeroase la nivelul bazelor. Daca evolutia este nefavorabila in continuare opacitatile au tendinta la confluare iar opacitatile rezultate se pot cazeifica si elimina rezultand cavernule – imagini mici cavitare.

Limfangita:

Limfangita este caracterizata radiologic de opacitati liniare fine, neregulate,  de intensitate slaba, cu contururi sterse ce leaga afectul primar de hil.

← Manifestari cutanate PAN Hercules →

Despre: adenopatie, afectul primar, complex Ranke, limfangita, Ranke