Tuse, febră, dificultate în respirație, senzație de rău general. Dacă ai avut COVID-19, cu siguranță îți sunt familiare aceste simptome și știi exact cum se manifestă la nivelul organismului. Chiar dacă ți-ai revenit din boală, acest lucru nu înseamnă că te-ai vindecat total. COVID-19 produce efecte pe termen mediu și lung, chiar dacă tu nu mai ai simptomele supărătoare. Uite cum te afectează, mai exact!
O mare parte dintre persoanele care au trecut prin COVID-19 menționează faptul că au continuat să aibă probleme cu respirația și au observat că obosesc foarte repede, chiar și la efort fizic redus. Aceste relatări sunt dublate și de studii medicale, care arată faptul că boala continuă să aibă efecte asupra organismului, chiar dacă virusul nu mai este prezent în corp. Cele mai vizibile probleme se manifestă la nivelul plămânilor, mușchilor, precum și la nivelul psihicului.
Dificultăți la respirație, efect persistent al COVID-19.
Funcția respiratorie este prima afectată de noul coronavirus. Din nefericire, chiar și după vindecare, pacienții încă se mai confruntă cu probleme din acest punct de vedere. În multe din cazuri, funcția respiratorie rămâne diminuată, iar aparatul respirator nu beneficiază de o vindecare completă, pacienții rămânând cu sechele.
Aceștia pot resimți în continuare dificultăți în respirație și pot observa faptul că obosesc foarte repede la efort minim. De asemenea, tusea poate să rămână și ea prezentă pentru o perioadă de câteva luni de la vindecarea de boală.
O soluție eficientă din acest punct de vedere pot fi exercițiile de respirație specifice recuperării medicale și kinetoterapiei. În cadrul ședințelor, pacientul va face exerciții care să ajute la îmbunătățirea funcției respiratorii.
Ciclul menstrual dereglat, consecință a COVID-19
Chiar dacă nu există suficient de multe studii în acest sens, aparent , infecția cu SARS-CoV-2 produce efecte și la nivelul aparatului reproducător feminin, afectând ciclul menstrual. Există foarte multe mărturii ale pacientelor care au avut COVID-19 legate de faptul că ciclul menstrual a rămas dereglat pentru o perioadă de câteva luni de la contractarea virusului.
O posibilă cauză ar fi faptul că nivelul ridicat de stres, indus de boală duce la o creștere a nivelului de cortizol și produce dereglarea axei hipotalamo-hipofizo-cortico-suprarenale.
Alte posibile dereglări pot fi și coagularea neobișnuită a sângelui, precum și accentuarea simptomelor premenstruale.
Probleme la nivelul musculaturii, foarte des întâlnite după COVID-19
Durerile musculare sunt un simptom al COVID-19, care produce o mare stare de disconfort. Din nefericire, acest simptom continuă să se manifeste și după vindecarea de boală, sub formă de slăbiciune musculară.
Nu se cunoaște până în prezent care este intervalul de timp post COVID-19 până la care pacienții pot resimți aceste slăbiciuni musculare.
Pentru a îmbunătăți capacitatea de funcționarea a mușchilor, poți apela tot la ajutorul de specialitate: recuperare medicală și kinetoterapie.
Insomnii și anxietate post COVID-19
O parte din pacientii care s-au recuperat dupa COVID-19 experimentează episoade de anxietate și insomnie. Dacă nu sufereai de aceste afecțiuni înainte, cel mai probabil infectarea cu SARS-CoV-2 le-a declanșat. Anxietatea si insomnia se pot întinde pe o perioadă de câteva luni de la ieșirea din boală.
Anxietatea poate căpăta diferite forme, de la tulburare de panică până la tulburare generală de anxietate și poate produce o stare mare de disconfort. Este foarte important ca anxietatea să fie tratată, pentru a nu duce la diferite complicații, pe termen lung.
Insomnia este tot un efect al infectării cu noul coronavirus. Sunt pacienți care menționează faptul că le este imposibil să adoarmă noaptea, de frică să nu li se întâmple ceva rău. Oboseala și îngrijorarea sunt simptome asociate insomniei. Dacă nu este tratată, insomnia poate duce inclusiv la afecțiuni neurologice.
Îți recomandăm să apelezi la ajutor de specialitate, pentru a putea trece cu bine peste această perioadă și pentru a putea elimina efectele neplăcute ale COVID-19 asupra stării tale generale de sănătate.