Definitia si clasificarea astmului

Definitia si clasificarea astmului

Astmul este definit ca o boala inflamatorie cronica a cailor aerifere (indiferent de forma de severitate), cu exacerbari recurente, in a carei patogenie sunt implicate, cu diverse roluri, multe celule si elemente celulare. Inflamatia cronica este asociata cu hiperreactivitate bronsica, obstructie a cailor aerifere (extinsa, dar variabila, frecvent reversibila spontan sau prin tratament) si cu simptome respiratorii reprezentate de episoade recurente de wheezing, dispnee, senzatie de constrictie toracica si tuse, in special noaptea sau dimineata devreme. Ghidurile internationale actuale recomanda termenul corect de astm, si nu de astm bronsic, deoarece etichetarea ca “astm cardiac” a insuficientei ventriculare stangi este considerata gresita.

Clasificarea etiopatogenica conform Organizatiei Mondiale de Alergie (WAO, 2004) cuprinde: astmul alergic (cu mecanisme imunologice de initiere a inflamatiei cailor aerifere) si astmul nealergic (cu mecanisme de initiere a inflamatiei care nu sunt bine definite, dar cu modificari inflamatorii similare cu cele din astmul alergic).

Astmul alergic mediat IgE reprezinta 80% din cazurile de astm la copil si peste 50% din cazurile la adult. Se asociaza adesea cu antecedente pesonale/heredocolaterale de boli alergice. Termenii de “astm extrinsec” sau “exogen” nu mai trebuie utilizati pentru astmul alergic. Importanta altor mecanisme imunologice in initierea inflamatiei asociate cu astmul alergic necesita investigatii suplimentare. Astmul nealergic se asociaza frecvent cu polipoza nazala si hipersensibilitate la aspirina / antiinflamatoare nesteroidiene clasice. Termenii de “astm intrinsec” sau “endogen” nu trebuie utilizati pentru astmul nonalergic.

Sindromul rinita alergica si astm coexistent (Combined Allergic Rhinitis and Asthma Syndrome, CARAS) este un termen nou propus pentru definirea unei boli unice a cailor aerifere.

← Boala Menetrier Tabloul clinic al astmului →

Despre: astm