DIVERTICULOZA COLONULUI

DIVERTICULOZA COLONULUI

DIVERTICULOZA COLONULUI.

Este o afectiune localizata cel mai frecvent la nivelul colonului sigmoid, dar care poate afecta si alte segmente ale colonului, caracterizata prin hernierea mucoasei si submucoasei colonului printre fibrele musculaturii circulare, diverticulii fiind din acest punct de vedere diverticuli de pulsiune sau falsi.Boala afecteaza peste 1/3 din populatia peste 60 de ani, in 10-15% din cazuri se complica cu diverticulita si in 20-30% din cazuri se complica cu hemoragie digestiva inferioara, care in 5% din cazuri poate fi severa. Este cea mai frecventa cauza de hemoragie digestiva inferioara la varstnici.In 95% din cazuri localizarea este pe colonul sigmoid. Dimensiunile diverticulilor sunt intre 1 mm si 7 cm iar numarul intre cativa si cateva sute.Patogenetic – intervin o serie de factori cum sunt degenerescenta tesutului conjunctiv la nivelul fantelor intermusculare ale peretelui colonic, contractia excesiva a musculaturii circulare a colonului, cresterea excesiva a presiunii intraluminale (la pacienti cu constipatie cronica, cu distonii neuro-vegetative).

Tablou clinic

– marea majoritate a pacientilor sunt asimptomatici- ˜ 50% prezinta dureri intermitente in hemiabdomenul inferior, distensie abdominala, constipatie sau diaree alternand cu constipatie- senzatia de discomfort abdominal cedeaza practic complet dupa defecatieObiectiv – durere la palpare in fosa iliaca si flancul stang. Ocazional se palpeaza colonul sigmoid destins de materii fecale.

Explorari paraclinice

Examenul radiologic – irigografia confirma de regula prezenta diverticulilorExamenul endoscopic – este necesar la cea mai mici suspiciune de cancer colic asociat sau atunci cand nu se deceleaza sursa hemoragiei digestive inferioare.Singura examinare care poate certifica diverticolul ca si sursa a hemoragiei este angiografia selectiva.

Complicatii

Hemoragia digestiva inferioara- este deobicei severa- apare in afara altor acuze semnificative- majoritatea pacientilor sunt varstnici, cu hipertensiune arteriala si arterioscleroza- in ˜ 80% din cazuri cedeaza spontan- poate sa apara si la cazurile cu diverticulita

Diverticulita

– se datoreste stazei fecale si afectarii sistemului limfatic parietal- durerea si febra sunt simptome constante. Uneori tabloul clinic seamana cu o “apendicita pe stanga”:- durere intensa in fosa iliaca stanga- febra si frisoane- accentuarea constipatiei- distensie abdominala, greturi, uneori simptome urinareObiectiv – durere la palpare in fosa iliaca stanga si semne de iritatie peritoneala- impastare sau chiar contractura locala, tuseul rectal deceleaza durerea la palpare a fundului de sac Douglas.

Complicatii

– fistula colica – cu vezica urinara, vagin, intestin subtire- obstructia colica- abcesele intraabdominale

Tratamentul chirurgical

Este indicat in urmatoarele situatii :- diverticuloza forma hiperalgica – se practica rezectia sigmoidiana segmentara- hemoragia digestiva inferioara – chiar daca se opreste la tratamentul medical, hemoragia va recidiva in 50% din cazuri – se practica rezectia segmentara a zonei afectate- in cazul distributiei difuze a diverticulilor pe tot cadrul colic se poate practica o colectomie totala (Fig.13.)- diverticulita si complicatiile ei – se incepe cu tratamentul medical: repaus digestiv, antibiotice, analgetice si se intervine chirurgical electiv, dupa linistirea fenomenelor inflamatorii. Daca evolutia este severa interventia chirurgicala se va face seriat – colostomie proximal de zona afectata, rezolvarea complicatiilor septice intraabdominale – drenajul abceselor sau al peritonitei. In al doilea timp se va practica rezectia colica.

← Extensia cancerului gastric Refluxul gastroesofagian: diagnostic si tratament →

Indicii: diverticulita, Diverticuloza, diverticuloza colonului