Erizipel

Erizipel

Infectie bacteriana acuta a dermului, determinata de obicei, dar nu exclusiv, de Streptococul beta-hemolitic de grup A. Se manifesta clinic sub forma unui placard cutanat eritematos, inflamator, dureros, clar delimitat, cu margini elevate (burelet), cu evolutie centrifuga, insotit de trenee de limfangita si de limfadenopatie satelita. Se poate complica cu bule si hemoragii, abces subcutanat, fasceita necrotizanta, glomerulonefrita poststreptococica, diseminare septica la distanta, sindrom posttrombotic – in cazuri recidivante. Debuteaza cu febra inalta, frison si alterarea starii generale.

Poarta de intrare o constituie o leziune cutanata de obicei ignorata (frecvent tinea pedis, care explica si recurentele) sau o afectiune ortopedica mai veche. Prezenta bureletului si debutul cu manifestari sistemice diferentiaza E. de celulita erizipelatoida, considerata mai profunda. Multi autori considera ca erizipelul reprezinta o forma superficiala de celulita erizipelatoida, nefacand o diferentiere neta intre acestea.

Alte diagnostice diferentiale sunt: tromboflebita superficiala, dermatita de contact, boala Mali (pseudosarcomul Kaposian). Tratamentul de electie este antibiotic (asociere de Penicilina cu un aminoglicozid in formele clasice), cu tratarea portii de intrare.

← Psoriazis inversat Cresterea colesterolului →

Despre: erizipel, limfangita