Farmacoterapia antiastmatica
Farmacoterapia antiastmatica este esentiala in planul terapeutic la astmatici. Alegerea schemei terapeutice este ghidata de: forma de severitate a astmului, tratamentul curent al pacientului, proprietatile farmacologice si disponibilitatea diferitelor forme de tratament antiastmatic, consideratii farmacoeconomice.
Medicatia controller reprezinta medicatia profilactica, preventiva, de intretinere, cu administrare zilnica, de lunga durata, pentru obtinerea si mentinerea controlului astmului persistent. Agentii antiinflamatori sunt: glucocorticosteroizii inhalatori sau sistemici, antileucotrienele orale si stabilizatorii membranei mastiocitare (cromone) inhalatorii. Bronhodilatatoarele cu durata lunga de actiune includ: beta2-agonistii inhalatori cu durata lunga de actiune, beta2-agonistii orali cu durata lunga de actiune si metilxantinele orale cu durata lunga de actiune. Un loc aparte il ocupa imunoterapia cu vaccinuri alergenice si cea cu anticorpi monoclonali anti-IgE.
Medicatia reliever reprezinta medicatia bronhodilatatoare, simptomatica cu actiune rapida, cu administrare la nevoie (p.r.n.): beta2-agonistii inhalatori cu instalare rapida a efectului, anticolinergicele inhalatorii, metilxantinele cu durata scurta de actiune (orale, parenterale), beta2-agonisti orali cu durata scurta de actiune.
Planul terapeutic individual cuprinde pe linga planul de profilaxie secundara nefarmacologica, planul farmacoterapeutic de lunga durata si planul farmacologic pentru tratamentul exacerbarilor.
Dispozitivele de administrare inhalatorie a medicamentelor antiastmatice sunt: flacoanele presurizate dozatoare (pMDI, aerosolii presurizati dozati), activate manual sau respirator, cu sau fara spacer (dispozitiv de expansiune), dispozitivele cu pulbere uscata (DPI) cu doze multiple in folii cu alveole (Diskhaler, Diskus sau Accuhaler) sau in rezervor (Turbuhaler) si nebulizatoarele. Personalul medical si pacientii trebuie sa cunoasca modul corect de utilizare a acestor dispozitive. pMDI au fie substrat de propulsie clorofluorocarbonic (CFC), fie hidrofluuoroalcanic (HFA).
← Tratamentul si profilaxia astmului Beta2-agonistii selectivi in tratamentul astmului →
Despre: astm, tratament astm