Fasceita cu eozinofile – Fasceita Schulman
Fasceita cu eozinofile este numita si fasceita Schulman, se constata o inflamatie dureroasa, indurativa, simetrica, sclerodermiforma a extremitatilor (mai frecvent la brate), afectand tegumentul si tesutul subcutanat, de cauza necunoscuta; apare la varste medii si ocazional la copii. Este precipitata de efort fizic intens. Prezinta manifestari locale si generale; se deosebeste de sclerodermia sistemica prin absenta fenomenului Raynaud. Fasceita cu eozinofile incepe la nivelul fasciei profunde si se extinde la suprafata prin septurile tesutului conjunctiv.
Diagnosticul clinic este confirmat de examenul histopatologic (biopsie incizionala profunda, pana la muschiul subiacent): epidermul este normal, in derm se remarca un infiltrat inflamator polimorf (limfocite, plasmocite, histiocite, rare eozinofile), fascia musculara prezinta, fibroza si scleroza (hiperplazie de colagen).
Paraclinic se evidentiaza eozinofilie, VSH crescut, hipergamaglobulinemie IgG policlonala. Evolutia naturala se face spre regresie spontana in 1-3 ani sau spre fixarea in flexie a tendoanelor afectate. Corticoterapia sistemica are ca alternative folosirea antipaludicelor de sinteza.
← Cutaden Anavenol →
Despre: eozinofile, fasceita, sclerodermia sistemica