Fibromul uterin

Fibromul uterin

Conform unor studii ale specialistilor americani, pana la varsta de 35 de ani un procent de 40% dintre femeile din Statele Unite si 60% dintre femeile de origine afro-americana dezvolta fibroame uterine, niste mici excrescente benigne pe peretele uterin. Acest procent creste pana la 70% din totalul femeilor din SUA si respectiv 80% dintre femeile afro-americane pana la varsta de 50 de ani. Medicii nu au stabilit pana acum ce anume cauzeaza aparitia fibroamelor.

Mai mult, majoritatea femeilor nici macar nu stiu ca au unul sau mai multe fibroame uterine; doar 20% dintre ele experimenteaza manifestrari ca menstruatii anormale, durere in timpul contactului sexual sau urinari frecvente (de cele mai multe ori fibromul apasa asupra vezicii urinare). Fibromul poate deveni periculos daca se dezvolta in cavitatea uterina, intrucat poate duce la infertilitate. Expertii afirma ca este posibil ca fibromul sa modifice forma uterului sau sa elibereze unele substante chimice care sa impiedice implantarea embrionului la nivelul cavitatii uterine.

Medicul dumneavoastra ginecolog poate detecta prezenta fibromului prin ecografie pelvina sau examen clinic pelvin. Majoritatea pacientelor nu necesita tratament. Daca va confruntati cu sangerari menstruale abundente cauzate de prezenta unui fibrom uterin, pilulele contraceptive pot ajuta la reducerea sangerarii. In cazul in care medicul recomanda tratarea fibromul uterin, alternativele sunt indepartarea pe cale chirurgicala a fibroamelor si/sau ablatia endometriala; aceasta din urma este o procedura prin care celulele de la nivelul mucoasei uterine sunt cauterizate (arse); trebuie stiut insa ca de cele mai multe ori ablatia duce la infertilitate.

← Despre pancreatita acuta Imigran →

Despre: fibrom, fibrom uterin, fibromul uterin, infertilitate