Fistula perianala

Fistula perianala

Fistula perianala este un orificiu punctiform situat in vecinatatea anusului care se continua cu un traiect sau conduct si care comunica sau nu la capatul opus cu rectul sau canalul anal. Prin orificiul perianal se exteriorizeaza o secretie constanta de mucus sau chiar puroi care pateaza lenjeria.

Fistula perianala survine ca o complicatie a abceselor perianale care s-au deschis la piele sau dupa tratamentul incorect al abceselor perianale, cand traiectul dintre rect sau anus si suprafata cutanata ramane permeabil. Fistula perianala este o afectiune relativ frecventa, ea complica aproximativ 30-50% din abcesele perianale. Se intalneste mai frecvent la pacientii cu boli inflamatorii ale intestinului (in special boala Crohn) si la cei cu diabet zaharat. Boala poate surveni la pacienti cu tuberculoza, traumatisme (in special obstetrical –nasterea dificila), carcinoame, boli inflamatorii pelvine, dupa radioterapie sau poate fi idiopatica (de cauza necunoscuta).

Fistulele perianale se clasifica dupa numeroase criterii. Dupa traiect ele pot fi fistule oarbe (un orificiu cutanat continuat de un traiect in deget de manusa, fara comunicare cu rectul), fistule simple (un traiect si doua orificii), fistule complexe (mai multe orificii si traiecte) sau fistule complicate (atunci cand se deschid in organe cavitare vecine – vezica urinara, vagin etc.).

Exista o regula potrivit careia fistulele cu orificiu extern situate anterior de anus au un traiect rectiliniu si mai scurt, in timp ce fistulele cu orificiu extern posterior de anusau traiecte mai lungi si sinuoase. Simptomatologia clinica a fistulelor perianale recunoaste in antecedente episodul infectios (abcesul perianal) dupa care imediat sau dupa o perioada de timp apare o scurgere purulenta persistenta printr-un mic orificiu situat in imediata vecinatate aanusului. Cantitatea de puroi poate fi importanta sau in cantitate mica, uneori insotita de eliminari de gaze. De asemenea adesea este prezenta durere locala permanenta sau intermitenta, tenesme rectale (falsa senzatie de scaun) si mici sangerari episodice. Tratamentul este exclusiv chirurgical, la distanta de episoade inflamatorii acute.

Se poate recurge la deschiderea traiectului fistulos si cicatrizare secundara, excizia traiectului fistulos cu sau fara incizia sfincterului anal sau incizia lenta a fistulei prin tractiune elastica.

Tratamentul chirurgical al fistulelor perianale se insoteste de un procent apreciabil de recidive, fiind necesara interventia unui specialist in acest domeniu cu multa experienta.

Sugestii de cautare:

  • cgirurgie fistule constanta

← Hexoraletten Catatonie →

Indicii: fistula, fistula perianala, tratament fistula perianala