Formarea Urinei

Formarea urinei este un proces complex care se desfasoara in trei faze:

  • filtrarea glomerurala;
  • reabsorbtia tubulara;
  • secretia tubulara.

Filtrarea glomerurala

Filtrarea sangelui (mai exact, plasma sangelui este filtrata)se face prin peretii subtiri ai capilarelor glomerulare, in capsula nefronului. Micile ,,filtre” naturale sunt selective, din plasma sanguina neputand trece proteinele, pretioase pentru organism. Trec insa o mare cantitate de apa, glucoza, aminoacizii, saruri minerale, dar si substante nefolositoare, toxice (uree, acid uric). Se formeaza astfel urina primara care este de fapt plasma deproteinizata( fara proteine; proteinele nu au putut trece deoarece sunt molecule mari) care intra in tubul urinifer. Cantitatea de urina primara este de 180 l pe zi!

Pe masura ce urina primara inainteaza de-a lungul segmentelor tubului urinifer, ea sufera modificari ale compozitiei sale. Au loc urmatoarele procese:

Reabsorbtia

Reabsorbtia reprezinta faza in care are loc intoarcerea in sange a unei mari cantitati de apa si de substante utile organismului, continute in urina primara( ultrafiltrantului glomerural), cum sunt glucoza si aminoacizii; ( altfel spus, are loc trecerea acestor substante din tubii uriniferi inapoi in sange).

Deci in aceasta etapa se recupereaza anumite substante utile organismului din urina primara.

Secretia tubulara

Secretia tubulara este procesul invers celui de reabsorbtie. In procesul de secretie tubulara sunt preluate substantele din capilarele ce inconjoara tubii si trecute in lichidul urinar aflat in lumenul tubului urinifer (mai exact are loc secretia de catre celulele tubului urinifer a unor substante, cum este amoniacul, substanta toxica, care intra in tubul urinifer si care va fi eliminat).

In urma reabsorbtiei si secretiei tubulare se formeaza urina finala in cantitate de aproximativ 1,5 l pe zi, care trece din tubii uriniferi ai nefronilor in tuburile colectoare ale urinei si prin orificiile din varful piramidelor renale ajunge in final in bazinet (un minirezervor de urina), de aici urina finala va ajunge prin caile urinare( uretere) in vezica urinara.

Eliminarea urinei

Din pelvisul renal (bazinet), urina trece in uretere si inain­teaza prin contractia musculaturii inspre vezica urinara unde se acumuleaza. Cand aceasta se umple (300-400 ml), musculatura peretilor ei se contracta si urina este eliminata, prin uretra, la exterior (are loc mictiunea).

Rinichii intervin in mentinerea echilibrului mediului intern. De exemplu, cand mananci foarte sarat, rinichiul elimina surplusul prin urina, mentinand astfel concentratia normala a sarurilor in sange. Daca bei prea multa apa, rinichiul elimina surplusul. Daca bei apa putina, se mareste reabsorbtia ei pentru a nu modifica continutul de apa al plasmei sanguine.