Hernia hiatala, aspecte radiologice

Hernia hiatala, aspecte radiologice

Hernia hiatala reprezinta hernierea unei portiuni din stomac prin hiatusul esofagian in cavitatea toracica.

Dupa Akerlund exista 3 tipuri de hernii hiatale:

Hernia hiatala cu brahiesofag – congenitala sau dobandita. Radiologic esofagul este rectiliniu, cardia este situata intratoracic, la nivelul hiatusului esofagian se identifica pliuri groase de tip gastric. Hernia este ireductibila si se mentine in pozitie de ortostatism.

Hernia hiatala paraesofagiana – aspectul radiologic este de esofag rectiliniu, cardia situata intraabdominal. Pe langa esofag herniaza o portiune de fornix in torace. La nivelul orificiului herniar se identifica pliuri groase de tip gastric. Este o hernie hiatala rara, contestata de unii autori, considerata stadiu incipient de hernie hiatala tip 3.

Hernie hiatala de alunecare.  Radiologic esofagul apare sinuos. Cardia situata intratoracic si punga herniara sub ea. La nivelul hiatusului esofagian se identifica pliuri groase de tip gastric. Uneori la nivelul pungii herniare se identifica o mica incizura simetrica – Inelul lui Schatzki.

Hernia hiatala se evidentiaza radiologic prin manevre de provocare, pozitia de electie este pozitia Brombart, procubitul in OPS. Herniile hiatale fixate se evidentiaza si in ortostatism.

← Dacarbazin Clasificarea chirurgicala a hemoroizilor →

Despre: hernie hiatala, inel Schatzki