Imunoterapia specifica cu vaccinuri alergenice
Imunoterapia specifica cu vaccinuri alergenice standardizate sau vaccinarea alergenica terapeutica (termenii de desensibilizare sau hiposensibilizare nu mai trebuie utilizati actual) are indicatie in astmul alergic si in sindromul rinita alergica cu astm coexistent.
Acest tip de tratament este prescris si monitorizat doar de catre medicul specialist in alergologie si imunologie clinica, pentru modificarea cursului natural al afectiunii alergice. Ca modalitati de administrare a vaccinului alergenic standardizat exista imunoterapia specifica injectabila (clasica) si imunoterapia specifica sublinguala cu inghitire (care poate fi preferata la copil, dupa caz).
Imunoterapia specifica cu extracte alergenice standardizate este indicata la pacientii cu alergie respiratorie mediata IgE (astm alergic sau sindrom rinita alergica cu astm coexistent), dovedita prin testare cutanata alergologica standardizata sau determinare de IgE specifice serice, cand sensibilizarea specifica este implicata in producerea simptomelor, indeosebi in cazul ineficientei masurilor profilactice pentru expunerea la alergen.
Vaccinarea alergenica are eficienta particulara in astmul alergic sezonier. Pacientii trebuie sa inteleaga conditiile, riscurile si limitarile tratamentului. Contraindicatiile relative sunt reprezentate de astmul necontrolat (astmul poate fi un factor de risc al reactiilor sistemice la imunoterapie cu vaccinuri alergenice), alte afectiuni imunologice, maligne, psihiatrice, cardiovasculare, copii cu varste sub 5 ani, sarcina (pentru initierea imunoterapiei, tratamentul de intretinere poate fi insa continuat), pacienti incapabili de a fi complianti la protocolul de imunoterapie.
Imunoterapia cu anticorpi monoclonali anti-IgE (omalizumab) poate fi indicata in astmul alergic sever.
← Antileucotrienele in tratamentul astmului Conjunctivita alergica →
Despre: imunoterapie, tratament astm, vaccin alergie, vaccinare alergenica