Prospect Isoprinosine
Preparatul Isoprinosine este un derivat purinic de sinteza cu actiune imunomodulatoare si antivirala, datorate intaririi raspunsului imun al gazdei. Este o nucleotida formata din atasarea unei riboze la hipoxantina (ribofuranoza) printr-o legatura β-N9-glicozidica. Se intalneste in structura ARN-ului de transport si este esentiala in translatia codului genetic in perechile de baze incrucisate.
In organism, inosina este metabolit al adenozinei. Adenina este convertita in inosina-monofosfat (IMP) care este oxidata de catre inosin-monofosfat de hidrogenaza rezultand xantosin-monofosfat, precursor in metabolismul purinic. Inosina formeaza perechi de baze azotate cu adenina, citozina si uracilul si este, in acelasi timp, si un intermediar in lantul nucleotidelor purinice. Studiile au aratat ca inosina creste productia de adenozintrifosfat (ATP).
S-a dovedit clinic ca inosina are proprietati neuroprotectoare fiind indicata dupa infarct datorita “intaririi” transmisiilor axonale. Momentan, inosina se afla in faza a doua de studii clinice pentru scleroza multipla (MS). In organism, inosina da nastere acidului uric, care este un antioxidant natural si un “gunoier” pentru peroxinitritii care par a fi cauza degenerarii neuronale prezenta in scleroza multipla.
Compozitie Isoprinosine
Fiecare comprimat alb sau aproape alb de Isoprinosine contine inosine dimepranol acedoben (isoprinosina) 500 mg, ca substanta activa.
Alte componente folosite: manitol, amidon de grau, povidona, stearat de magneziu.
Comprimatele de Isoprinosine sunt ambalate in cutii cu 5 blistere a cate 10 comprimate.
Isoprinosine ajuta sistemul imunitar al organismului sa lupte impotriva infectiilor virale; de asemenea, poate sa actioneze direct asupra virusului invadator.
Indicatii terapeutice Isoprinosine
Comprimatele Isoprinosine sunt indicate pentru tratamentul pacientilor cu:
infectii respiratorii virale, gripa, herpes sau ulceratii ale mucoasei bucale (produse de herpes simplex), herpes genital, herpes Zoster, varicela severa sau complicata, rubeola severa sau complicata, hepatita virala acuta, hepatita B cronica activa, panencefalita sclerozanta subacuta (PESS) – o complicatie rara a rubeolei, pre-SIDA, molluscum contagiosum, papiloame virale.
rezistenta imunologica scazuta, ca terapie adjuvanta.
Mod de administrare Isoprinosine
Urmati instructiunile medicului dumneavoastra despre cum si cand se administreaza comprimatele Isoprinosine. Doza uzuala este de:
– 2 comprimate Isoprinosine de 3 ori pe zi pentru adulti si varstnici, inca 1-2 zile dupa ameliorarea simptomelor;
– 50 mg/kg si zi la copii.
Comprimatul poate fi zdrobit si dizolvat intr-un lichid, de exemplu lapte sau suc de fructe.
Pentru infectii recurente trebuie sa urmati un tratament complet continuand 1-2 zile dupa ameliorarea simptomelor. Ulterior, trebuie sa continuati sa utilizati Isoprinosine in doza redusa de intretinere: 1-2 comprimate pe zi (pentru copii jumatate din doza adultului) pana la instalarea primelor semne de recurenta. Apoi se va administra doza intreaga initiala inca 1-2 zile de la ameliorarea simptomelor.
Controlul clinic periodic si monitorizarea parametrilor recomandati pentru determinarea necesitatii prelungirii tratamentului vor trebui hotarate de catre medicul dumneavoastra.
In caz de infectii cronice doza de 50 mg/kg si zi se administreaza dupa cum urmeaza: cazuri asimptomatice – 30 zile de tratament, 60 zile de pauza; simptome usoare – 60 zile de tratament, 30 zile de pauza; simptome severe – 90 zile de tratament, 30 zile de pauza Aceste doze pot fi repetate daca medicul dumneavoastra considera necesar, dar dumneavoastra trebuie sa fiti monitorizat ca in cazul afectiunilor recurente.
Daca sunteti tratat pentru papiloame, adresati-va medicului dumneavoastra pentru instructiuni exacte de dozaj.
Reactii adverse Isoprinosine
Ca si alte medicamente, aceste comprimate pot avea reactii adverse, dar acestea sunt de obicei rare si tranzitorii. Cea mai frecventa reactie adversa este cresterea concentratiei de acid uric din plasma si urina, acestea revenind la normal la sfarsitul tratamentului.
Reactii adverse mai putin frecvente:
Gastro-intestinale: greata cu sau fara varsaturi, discomfort epigastric; Hepatice: cresterea valorilor transaminazelor, fosfatazei alcaline sau azotului ureic din sange; Dermatologice: prurit, eruptii cutanate; Sistem nervos: cefalee, vertij, oboseala, indispozitie; Alte reactii: artralgii.
Reactii adverse rare:
Gastro-intestinale: diaree, constipatie; Sistem nervos: nervozitate, somnolenta sau insomnie; Genito-urinare: poliurie (cresterea volumului urinar, in timpul tratamentului).
Pret Isoprinosine
Isoprinosine comprimate 500 mg cutie cu 5 blistere a 10 comprimate are un pret aproximativ de 80 lei.
Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.