Leziunile traumatice hepatice

Leziunile traumatice hepatice

Leziunile traumatice hepatice sunt caracterizate de :

Dilacerarea hepatica: este localizata cel mai frecvent de-a lungul vaselor si fisurilor. Dilacerarea hilara este deseori asociata cu leziuni ale tractului biliar. In urma unei tomografii computerizate apare ca o hipodensitate liniara si ramificata cu margini bine conturate. Dilacerarile pot si multiple sau parcelare. Fractura de ficat este o dilacerare extinsa la nivelul intregului ficat cu evulsia unei parti din parenchimul hepatic.

Hematomul intraparenchimatos: In urma unei tomografii computerizate se observa o colectie hiperdensa, rotund ovalara, in interiorul dilacerarii, care poate sa persiste cateva saptamani. Lichefierea hematomului poate produce chiste posttraumatice.

Hematomul subcapsular: este o colectie sanguina uniforma, dedesuptul capsulei hepatice intacte. Se localizeaza frecvent antero-lateral de lobul drept. Se observa in urma unei tomografii computerizate arii de minima hemoragie si edem, prezentand zone hipodense sau regiuni de edem hepatic marcat.

Hipodensitatea periportala poate si singurul semn al unui traumatism hepatic.

Hemoperitoneul este vizibil in recesul hepatorenal (spatiul Morrison). Hemoperitoneul se poate extinde prin spatiul paracolic drept pana la pelvis. Prezinta densitati de 40-50 UH, un cheag hiperdens poate indica locul sangerarii, o arie mai mare hiperdensa sugereaza o sangerare activa.

← Latycin Pitiriazis rozat Gibert →

Despre: traumatism ficat