Lupus eritematos

Lupus eritematos

Afectiune de etiologie necunoscuta caracterizata prin aparitia de reactii inflamatorii cu localizari multiple si asociata cu producerea de Ac directionati impotriva Ag nucleare, citoplasmatice si membranare.

Deseori este numita si simplu lupus, este o afectiune autoimuna ce determina inflamatie cronica in diferite parti ale corpului. Se cunosc in prezent trei tipuri principale de lupus – discoid, sistemic si indus de medicamente. Lupusul discoid afecteaza doar pielea si de obicei nu implica organele interne. Termenul discoid se refera la eruptia rosie caracteristica ce acopera fata, gatul si scalpul pacientului. Aproximativ 10% dintre persoanele care prezinta lupus discoid, vor avea o evolutie spre forma mai severa, sistemica.

Lupusul eritematos sistemic este cea mai frecventa forma de boala. Poate afecta orice organ sau structura a organismului, in special pielea, rinichii, articulatiile, inima, tractul gastrointestinal, si membranele seroase (invelisul membranos al organelor, articulatiilor si cavitatilor organismului). In timp ce lupusul sistemic poate afecta orice zona a organismului, majoritatea pacientilor prezinta simptome doar la cateva organe. Eruptia cutanata, daca este prezenta, seamana cu cea din lupusul discoid. In general, doi pacienti nu vor avea simptome identice. Evolutia bolii este de asemeni variabila si este marcata de perioade cand boala este activa si perioade cand simptomele nu sunt evidente (remisiune).

← Dieta in gastrita Climen →

Despre: lupus eritematos