Masuri generale imediate in caz de intepaturi de himenoptere (albine/viespi)

Masuri generale imediate in caz de intepaturi de himenoptere (albine/viespi)

1. Se pastreza calmul, vor fi evitate miscarile precipitate, capul va fi protejat cu ajutorul mainilor si a imbracamintei.

2. Se acorda precautie la indepartarea acului,  pentru a nu se produce stoarcerea sacului cu venin, in caz de intepatura de albina.

3. Dezinfectie locala, in special dupa intepatura de viespe.

4. Limitarea absorbtiei veninului cu ajutorul legarii unui garou, aplicat deasupra (proximal) fata de locul intepaturii, daca aceasta este localizata la nivelul membrelor.

5. Tratarea oricaror simptome, incluzand  pruritul (mancarimea), durerea locala, daca ating un grad suparator de intensitate prin comprese locale reci, aplicarea unor pomezi/solutii continand camfor, mentol, administrarea unui antihistaminic h1 oral, cu debut rapid de actiune (vezi mai jos).

6. Adresarea rapida la un cabinet medical, chiar si pentru simpla supraveghere.

7. Daca intepatura este localizata la nivelul extremitatii cefalice (cap/gat, in mod particular la nivelul mucoaselor) si daca reactia locala incepe sa progreseze in intensitate si dimensiuni sau devine sistemica, situatia va fi considerata o veritabila urgenta.

8. Tratamentul farmacologic (medicamentos) aplicat cat mai rapid, la locul accidentului, va consta in folosirea corecta a medicatiei din trusa de urgenta ( adrenalina dispozitiv de autoinjectare, antihistaminic h1,  glucocorticosteroid sistemic, alta medicatie.

Sugestii:

  • masuri de bolilor hematologice
  • masuri de profilaxie a tuberculozei
  • masuri imediate pentru intepatura de albina

← Detralex Vidan →

Indicii: himenoptere, intepaturi albine, intepaturi de insecte, intepaturi viespi