Mezoteliom pleural, aspect RX si CT
Mezoteliomul/endoteliomul pleural ia nastere din endoteliul vaselor limfatice si invadeaza pleura difuz sau circumscris.
Forma difuza a mezoteliomului pleural inconjoara plamanul in manta sau sub forma unui placard cu o grosime de pana la 3 cm care rezulta dupa afectarea pleurei viscerale/parietale sau ambelor. Pe suprafata placardului se pot evidentia noduli sau benzi groase, liniare dispuse in retea. Adesea cavitatea pleurala dispare sau alteori este plina cu masa tumorala sau lichid hemoragic sau serofibronos abundent cu colabarea secundara a plamanului.
Radiologic se observa opacifierea masiva a intregului hemitorace (ingrosare pleurala sau lichid) insotita in mod caracteristic de retractia mediastinului, a sternului si a peretelui toracic.
In forma nodulara se observa opacitati unice sau multiple de forma rotund ovalara cu contururi boselate localizate pleural care conflueaza insotite de liza costala sau fracturi patologice.
Computer tomograful releva ingrosari pleurale neregulate, nodulare, circumferentiale sau sub forma de placarde sau noduli. Ingrosarea pleurala contralaterala si revarsatele pleurale sunt frecvent asociate. Se evidentiaza si diminuarea volumului hemitoracelui afectat. Calcificarile pleurale sunt rare. Toate aceste semne sunt mai mult decat evocatoare pentru diagnostic la bolnavii care au antecedente expuneri la pulberi industriale sau chimice.
Computer tomograful permite studierea extensiei mezoteliomului la diferite portiuni ale pleurei: pleura mediastinala si cea din santurile costo-vertebrale; afectarea peretelui toracic, sternului si coloanei toracale este frecventa. De asemenea se pot vizualiza metastazele hepatice, ganglionilor retroperitoneali si afectarea osoasa.
← Anxietate Doxorubicin →
Despre: endoteliom, mezoteliom