Modificarile elementare ale resorbtiei osoase

Modificarile elementare ale resorbtiei osoase

Osteoporoza – reprezinta reducerea cantitativa a osului fara a exista modificari in compozitia sa chimica. Din punct de vedere  patogenic intalnim in acest caz o resorbtie osoasa care intereseaza atat stroma proteica cat si componenta sa minerala.

Demineralizarea – arata lipsa sarurilor minerale fosfo-calcice, resorbtia neinsotindu-se de o leziune a substratului organic, ea facandu-se pe cale vasculara. Demineralizarea este un process reversibil, vindecarea facandu-se prin depunere de saruri minerale pe acelasi suport proteic de pe care ele au fost mobilizate.

Osteoliza – consta in distructia masiva a tesutului osos – fiind o modificare calitativa; osul este distrus in intregime intr-o anumita zona printr-un proces patologic local care intereseaza atat sarurile minerale cat si suportul proteic.

Radiologic – imaginea tesutului osos dispare complet. Osteoliza poate avea insa sediu diferit:

  • In compacta pe fata sa exterioara – in tumori de parti moi cu caracter pulsatil, in anevrisme – ea se produce prin presiune externa
  • In interiorul compactei – in osteomul osteoid
  • In tesutul spongios – lacuna osoasa.

Cand osteoliza intereseaza o zona centrala a osului se realizeaza o imagine cavitara: geode. Osteoliza situata la suprafata osului sau pe un contur articular poarta numele de uzura osoasa  iar cand este mai mare se numeste carie osoasa.

Atrofia prin presiune – este un proces de resorbtie osoasa prin demineralizare, determinate de presiunea pe care o exercita asupra osului un proces patologic fie din afara fie dinauntru osului ce declansaza pe cale reflexa o hiperemie adiacenta ce mobilizeaza sarurile minerale;  se realizeaza o deformare localizata a osului. Se intalneste in tumorile chistice, colesteatom, neurinom de acustic.

Osteonecroza – moartea  unui teritoriu de tesut osos prin intreruperea arterei sale nutritive. Celulele fragmentului osos izolat mor dar pastreaza in ele sarurile minerale – fragmentul osos se transforma intr-un sechestru.

Cauze de osteonecroza: embolii microbiene, intreruperea traumatica a circulatiei. Sechestrul apare radiografic mai intens deoarece este inconjurat de o zona de osteoliza ce ofera un contrast mai evident iar pe de alta parte calciul din sechestru nu se mai poate mobiliza spre deosebire de cel din vecinatate unde prin hiperemie se produce demineralizare.

← Aciclovir Crema Omul modern a migrat din Africa mult mai devreme decat se credea →

Despre: demineralizare, osteoliza, osteonecroza, osteoporoza, resorbtie osoasa