Prospect și Indicatii Nitrat de Argint
Substanta chimica folosita pentru proprietatile sale antiseptice, astringente, caustice. In concentratii de 0,5% este bacteriostatic, iar in concentratie de 10% este bactericid. Activ impotriva S. aureus, S. epidermidis, Pseudomonas aeruginosa. In concentratii de 0,5%, in comprese umede, se aplica pe leziuni cutanate zemuinde, infectate (arsuri, ulcere, eczeme). In concentratii de 40% in solutie alcoolica, este utila in foliculitele severe.
Compozitie Nitrat de Argint
Nitratul de argint are formula chimica Ag NO3 (latina Lapis infernalis „piatra iadului”) este o sare a acidului azotic, compusa dintr-un cation de argint Ag+ si un anion de azotat NO-3. In stare de solutie apoasa trebuie manipulat cu multa grija deoarece ataca pielea si hainele, innegrindu-le. Nitratul de argint se mai numeste si „azotat de argint”.
Nitratul de argint este utilizat in profilaxia oftalmiei gonococice la nou-nascut (instilatii in sacul conjunctival). Sub forma solida (creioane) se foloseste pentru cauterizari (veruci, plagi mucoase, distrugerea tesutului de granulatie exuberant din cursul vindecarii plagilor) sau ca hemostatic in sangerarile postcuretaj.
Utilizarea nitratului de argint
- anxietate – Remediul poate fi de folos in starile de anxietate dinaintea unui eveniment important – examen, interviu sau aparitie in public. Alte simptome pot si ameteala si diareea. Persoanele afectate de anxietate pot fi entuziaste si usor sugestionabile, cu otendinta spre anumite ganduri si impulsuri. Adesea poftesc dulciuri si sare (alimente ce le agraveaza de obicei starea).
- conjunctivita – Umflaturi cu secretii galbui sau asemanatoare cu puroiul si roseata si inflamarea albului ochilor si al colturilor interioare ale ochilor. Pacientul poate avea ochii obositi si durerosi; situatia se agraveaza la lumina si caldura si se amelioreaza la vreme racoroasa, comprese reci si aer proaspat. Persoanele care au nevoie de acest remediu poftesc sarat, dar si dulce.
- diaree – Argentum nitricum este destinat persoanelor care au diaree inainte de un eveniment stresant (precum un discurs, o aparitie in public, un examen sau o petrecere). De obicei apare balonarea si flatulenta, durerea in vintre, iar diareea poate avea culoare verzuie. Diareea imediat dupa consumul de alimente sau bautura, sau zahar in exces, raspunde foarte bine la Argentum nitricum.
- disfunctii erectile – Pentru barbatii care nu reusesc sa aiba o erectie atunci cand vor sa aiba contact sexual, mai ales daca problema este agravata de gandul la esec. Persoanele care au nevoie de Argentum nitricum sunt plini de imaginatie, nervosi si poftesc atat dulce cat si sarat.
- ochi-rani si surmenaj – Durere cauzata de folosire indelungata sau de munca migaloasa si ameliorata prin inchiderea ochilor sau prin presiune pe ochi. Muschii din jurul ochilor sunt slabiti si persoana afectata nu isi poate tine ochii stabili si concentrati pe un anumit obiect. Albul sau colturile ochilor sunt inflamate. O camera prea incalzita poate agrava lucrurile.
- hipertensiune arteriala – Tensiune crescuta, insotita de anxietate si nervozitate. “Tracul de scena” sau anticiparea unui eveniment stresant poate cauza ameteala, durere de cap, diaree si un puls crescut. Persoanele care au nevoie de acest remediu sunt de obicei caldurosi, energici, plini de imaginatie, impulsivi, claustrofobici si poftesc dulce sau sarat.
- sindromul colonului iritabil – Dereglari digestive insotite de nervozitate si anxietate. Balonarea, flatulenta, greata si diareea verzuie pot fi intense si pot aparea brusc. Diareea poate aparea imediat dupa consumul de apa. Consumul in exces de dulciuri sau mancare sarata poate cauza probleme. Persoana care are nevoie de acest remediu tinde sa fie extrovertita, impulsiva si claustrofobica, putand avea probleme cu glicemia.
- rau de miscare – Indicatiile pentru Argentum nitricum includ ameteala, stare de lesin, greata si probleme de echilibru. Persoana afectata poate fi claustroboba sau extrem de anxioasa. Abuzul de dulciuri sau mancare sarata poate agrava situatia.
Pret Nitrat de Argint
Nitratul de Argint este disponibil in farmacii la un pret mediu de 8 lei.
Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.