Nocardioza

Nocardioza

Infectie granulomatoasa diseminata, cu evolutie acuta sau cronica, produsa cel mai frecvent de specia Nocardia asteroides (bacil Gram-pozitiv, saprofit la nivelul pamantului) si mai rar de Nocardia brasiliensis.

Pacientii susceptibili de a dezvolta boala sunt imunodeprimatii: cu neoplazii limforeticulare; cu transplant de organe; tratati cu doze mari de corticosteroizi sau cu tratamente imunosupresive; cu boala pulmonara  preexistenta; cu infectie HIV avansata, unde apare ca o infectie oportunista. Nocardia asteroides patrunde in corp pe caile respiratorii, mai rar prin tractul digestiv.

Diseminarea hematogena este:

  • CEREBRALA – o treime din cazuri formeaza abcese traduse prin: cefalee severa si tulburari neurologice;
  • RENALA
  • CUTANATA – manifestata prin abcese subcutanate;
  • IN ALTE ORGANE

Nocardia brasiliensis determina la nivel cutanat, ulcere sancroide pe degete, noduli subcutanati pe traiectul limfaticelor.

La nivel respirator, apar urmatoarele semen si simptome: febra, frisoane, tuse, durere toracica, astenie, anorexie, scadere ponderala, revarsate pleurale. Diagnosticul pozitiv se face prin identificarea Nocardiei asteroides in tesuturi sau culturi: bacterii filamentare, aerobice, Grampozitive, acido-rezistente, fragmentate in forme bacilare.

Histopatologic se observa abcese formate din neutrofile, cu proliferare fibroblastica usoara la periferie. De remarcat ca atat Nocardia asteroides, cat si Nocardia brasiliensis nu se coloreaza cu hematoxilinaionica.

Evolutia bolii este fatala, fara tratament. Acesta consta in:

  • sulfamiozina 4-6 g/zi p.o., luni de zile;
  • alternativ: tetraciclina, imipenem, cefalosporina.

← Nisa gastrica benigna, caractere generale Pancreatita acuta, aspecte computer tomograf →

Despre: Nocardia, nocardioza