Oftalmie gonococica

Oftalmie gonococica

Conjunctivita produsa de gonococ, cu doua forme clinice:

1. A  ADULTULUI: forma rara de conjunctivita purulenta, severa, produsa prin contaminare cu secretii gonococice sau prin autoinoculare de la o infectie genitala gonococica. Este unilaterala, aparand la 48 de ore de la contaminare.

Se caracterizeaza prin: edem palpebral sever; chemozis; secretie purulenta abundenta. Se complica cu ulceratii corneene – perforatii, abcese, mergand pana la panoftalmie si cecitate.

Tratamentul de electie se face cu ceftriaxona in doza unica, sau alternative cu ciprofloxacin, la care se asociaza azitromicina sau doxiciclina pentru infectiile chlamidiene.

2. A NOU-NASCUTULUI: Contaminarea are loc in cursul nasterii naturale din mame cu infectie genitala. Se manifesta ca o conjunctivita acuta purulenta (la 2-5 zile dupa nastere), cu aceleasi semne ca in forma adulta. Diagnosticul se face prin cultura si coloratie Gram din secretia oculara purulenta. Netratata, boala duce la ulceratii corneene. Se trateaza cu ceftriaxona i.m. si cu infiltratii oculare cu solutii saline si topice antibiotice (eritromicina, tetraciclina).

← Ofiaza Onicalgie →

Indicii: conjunctivita, conjunctivita purulenta