Pancreatita acuta, aspecte computer tomograf

Pancreatita acuta, aspecte computer tomograf

Pancreatita acuta este o inflamatie cu potential de vindecare completa, marcata de pusee acute inflamatorii. Sunt 2 forme anatomoclinice de pancreatita acuta: interstitiala si necrotico hemoragica. Se clasifica in forme medii si severe in functie de severitate. In forma medie predominant este edemul intrerstitial si necroza grasimii peripancreatice. Forma severa este caracterizata prin extensie la grasimea peripancreatica si hemoragie intraperitoneala

CT: la 30% din cazuri  CT normal. Pancreatita medie este caracterizata prin cresterea in volum a unei portiuni sau a intregului pancreas. Zonele edematoase sunt slab delimitate si cu densitati scazute. Conturul glandular este neregulat, iar fascia Gerota este ingrosata. Postcontrast poate apare captare neomogena. In forma exudativa apar colectii fluide neiodofile, fara perete propriu (15UH) si necroza grasimii peripancreatice cu indice mare de atenuare (25UH) extinse in tesutul pararenal anterior, radacina mezenterului si in ligamentul gastrocolic, gastrosplenic si gastrohepatic.  Rar apar si in spatiul pararenal posterior. Extensia in spatiul pararenal cu respectarea spatiului perirenal formeaza semnul “haloului”. Colectiile se pot extinde in spatiul perirenal, bursa omentala, mediastin si pelvis.

Ingrosoarea focala a peretelui gastric este intalnita in 70% din cazuri. Pancreatita acuta severa este caracterizata prin cresterea in volum a glandei, este neomogena, slab delimitata de tesuturile din jur. Ariile de necroza apar hipodense, sechestrele izodense iar zonele de hemoragie hiperdense. Postcontrast intravenos se poate determina extensia necrozei pancreatice (parenchimul viabil capteaza substanta de contrast, in timp ce zonele de necroza nu).

← Nocardioza Cetrimide →

Despre: pancreatita acuta